Direct naar artikelinhoud
Tennis

Ondanks woede van Serena Williams: mannelijke tennissers meer gesanctioneerd dan vrouwen

Serena Williams in de finale vande US Open.Beeld AP

In tegenstelling tot wat Serena Williams, vorige week verliezend finaliste op de US Open, beweerde, worden mannelijke tennissers tijdens grandslamtoernooien veel vaker gesanctioneerd dan vrouwen. Dat schrijft de New York Times, dat inzage kreeg in de officiële cijfers. 

Serena Williams werd vorige week in de finale van de US Open bestraft door de scheidsrechter. Het leidde tot een memorabele woede-uitbarsting bij de Amerikaanse. Ze beschuldigde de scheidsrechter van seksisme en smeet haar racket kapot op de grond.

Lees ook: Waarom een wereldtopper als Serena Williams zo door het lint gaat

De New York Times berekende nu dat tussen 1998 en 2018 1517 bestraffingen werden uitgedeeld aan mannelijke tennisspelers tijdens grandslamtoernooien. Vrouwen kregen echter slechts 535 keer een sanctie in dezelfde periode.

Het racket in stukken slaan, is de meest gesanctioneerde handeling (649 keer bij de mannen, 99 keer bij de vrouwen). Vervolgens volgen beledigingen aan de scheidsrechter (344 tegenover 140) en een onsportieve houding (287 tegenover 67).

"Ik heb al veel mannen zaken horen zeggen tegen scheidsrechters", zei Williams na afloop. "Als ik dan de scheidsrechter een dief noem en daar een straf voor krijg, noem ik dat een seksistische beslissing."