Direct naar artikelinhoud
sulawesi

Unicef-België en Rode Kruis-Vlaanderen lanceren hulpoproep voor rampgebied Sulawesi

Hulpverleners redden een slachtoffer van de aardbeving en de tsunami die op het Indonesische eiland Sulawesi tot nu toe meer dan 800 doden maakte.Beeld AP

Unicef-België en het Rode Kruis Vlaanderen lanceren elk een oproep voor giften ter ondersteuning van noodhulpoperaties voor het gebied op het Indonesische eiland Sulawesi dat door een tsunami is getroffen. Ook andere Belgische hulpoperaties bereiden zich voor op acties en vandaag belegt Consortium 1212 een vergadering over de ramp.

Nog voor er een officiële vraag is gekomen van de Indonesische overheid, beslist Unicef-België actie te ondernemen voor de noodlijdende bevolking van Sulawesi. Op dat Indonesische eiland vielen sinds vrijdag meer dan 800 doden ten gevolge van een tsunami.

Het Rode Kruis Vlaanderen lanceert een soortgelijke oproep en opent een rekeningnummer voor giften. 

Unicef-woordvoerder Philippe Henon zegt aan deze krant dat het momenteel nog onduidelijk is hoeveel dodelijke slachtoffers en gewonden er in het getroffen gebied zijn. “Maar het lijdt geen twijfel dat de komende dagen enorme middelen nodig zullen zijn om de getroffen bevolking te steunen. Uit vorige noodsituaties weten we dat kinderen vaak de grootste slachtoffers zijn bij dergelijke rampen. Voorkomen van ziekten en zorgen voor voeding en beschutting zijn een prioriteit.”

'Het lijdt geen twijfel dat de komende dagen enorme middelen nodig zullen zijn om de getroffen bevolking te steunen'
Unicef-woordvoerder Philippe Henon

Rode Kruis Vlaanderen beraadt zich momenteel nog over acties op het terrein, maar treft wel de eerste voorbereidingen om een team ter plaatse te sturen. Woordvoerster Ine Tassignon: “Op dit moment kregen wij nog geen officiële vraag om te helpen. Wel brengen we de reisdocumenten van enkele medewerkers in gereedheid om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. De Emergency Rescue Unit (ERU) van Rode Kruis-Vlaanderen staat klaar en kan – indien nodig – op zeer korte termijn naar Indonesië vertrekken. In het geval er een oproep komt zal het team helpen met het uitdelen van noodhulpgoederen en cash aan bewoners van de getroffen gebieden."

Tassignon verduidelijkt dat het Indonesische Rode Kruis ondertussen met vijftig medewerkers is uitgerukt. "Het blijkt bijzonder moeilijk om ter plaatse te geraken: in het rampgebied zijn zowel de luchthavens als de invalswegen vernietigd. De eerste hulpverleners zijn op zoek naar overlevenden en proberen zo snel mogelijk trucks met zuiver water ter plaatse te krijgen. Ook dekens, slaapmatten en tenten worden aangevoerd.”

Vandaag vindt er een vergadering plaats van Consortium 1212, het samenwerkingsverband van Belgische humanitaire organisaties die bij rampen hun hulpacties op elkaar afstemmen en ook grote benefietacties organiseren.

Artsen Zonder Grenzen maakt geen deel uit van het Consortium, maar ook die ngo houdt er rekening mee dat ze teams en hulpgoederen ter plaatse zullen sturen.