SSPL/Science Museum

Wie zijn de grootste kanshebbers op de Nobelprijs voor de Vrede?

In de Noorse hoofdstad Oslo wordt om 11 uur bekendgemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede wint. Wie zijn de kanshebbers om deze prestigieuze prijs in de wacht te slepen? We zetten de grootste kanshebbers op een rij, in de wetenschap dat we de voorbije jaren al elke keer fout gokten. 

Wilt u ook eens genomineerd worden?

Dat kan: onder meer elk parlementslid, lid van een regering, professor aan een erkende universiteit, voormalig winnaar van een Nobelprijs of lid van de raad van bestuur van een organisatie die al eens won, kan u voordragen. Neen, u mag zichzelf niet nomineren! Dat is expliciet verboden volgens het reglement. U moet natuurlijk ook wel nog de selectie halen van het Nobel-comité, maar wellicht is dat een formaliteit voor u. Wint u, dan krijgt u een medaille en een oorkonde.  De prijs wordt uitgereikt in Oslo, Noorwegen. 

Neen, u mag zichzelf niet nomineren!

Er zijn dit jaar 331 genomineerden, waarvan 216 natuurlijke personen en 115 organisaties. Alleen in 2016 waren er nog meer kandidaten. Weet: er is wel geen officiële lijst met kanshebbers. Het blijft dus wat gissen, maar u weet wat u te doen staat.

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar...

Angela Merkel

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel is intussen al 13 jaar bondskanselier. Ze wordt gezien als een van de sterkste Europese leider van haar generatie en de facto leider van de Europese Unie. Europese en Internationale samenwerking is een van haar handelsmerken.

In 2015 verklaarde ze dat Duitsland wel veel vluchtelingen kan opvangen: "Wir schaffen das". De Nobelprijs van de Vrede voor Angela Merkel is in die zin een erkenning voor een politicus die staat voor een politiek van samenwerken. Nadat Donald Trump aan de macht kwam in de VS, werd ze ook gezien als de behoedster van de vrije wereld. 

Moon Jae-in, president Zuid-Korea

Moon Jae-in (65) is de president van Zuid-Korea. Hij krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn toenadering tot de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Moon is nog maar sinds vorig jaar president, maar zocht onmiddellijk toenadering tot Noord-Korea.

Vorig jaar zette de Zuid-Koreaanse president een eerste keer voet op bodem in Noord-Korea. Dit jaar nog bezocht hij de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Opmerkelijk: Moon krijgt de Nobelprijs en niet zijn Noord-Koreaanse tegenhanger Kim Jong-un.

AFP or licensors

Edward Snowden

Edward Snowden (35) is een Amerikaanse computerspecialist en klokkenluider. Hij werkte voor een computerbedrijf in opdracht van de Amerikaanse binnenlandse inlichtingendienst NSA. Hij bracht aan het licht dat die NSA op zeer grote schaal Amerikaanse burgers bespioneerde en daarbij medewerking kreeg van grote Amerikaanse technologie- en telecombedrijven.

Snowden werd aangeklaagd in de VS en vluchtte naar Rusland. Hij heeft nu tijdelijk asiel gekregen in Rusland. Een Nobelprijs voor Snowden is een erkenning voor die moeizame strijd voor de bescherming van privacy door allerlei klokkenluiders. 

Alex Chow Yong-kang, front persons for the Hong Kong pro-democracy movement

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Chinese activist Yong-kang (28) voor zijn vreedzaam verzet in Hongkong tegen de Chinese overheid. Yong-kang is studentenleider en nam het voortouw in talloze sit-ins en stakingen tegen de toenemende druk van China in Hongkong.

Hij werd intussen veroordeeld voor het organiseren van illegale bijeenkomsten, waardoor hij wellicht niet verkozen kan worden bij de volgende lokale verkiezingen. 

World Food Programme/Wereldvoedselorganisatie

De Wereldvoedselorganisatie krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor haar niet aflatende strijd tegen honger. Ze is de grootste hulporganisatie ter wereld die strijdt tegen honger. De organisatie maakt deel uit van de Verenigde Naties en werd opgericht in 1961.

De Wereldvoedselorganisatie is actief in 76 landen en helpt jaarlijks zo'n 80 miljoen mensen. De organisatie waarschuwde vorig jaar dat het aantal mensen dat honger lijdt voor het eerst in 15 jaar weer toeneemt. Er zijn nu meer dan 800 miljoen mensen die honger lijden.

Dr. Denis Mukwege

En de Nobelprijs voor de Vrede gaat naar dokter Denis Mukwege. Denis Mukengere Mukwege is een Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist. Zijn vader was protestants predikant. In het ziekenhuis van Panzi (Bukavu), Congo, behandelt hij slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld, een specialisatie waarin hij wereldwijd als expert wordt beschouwd. Hij krijgt de Nobelprijs dit jaar, vooral omdat hij de prijs de vorige jaren niet won. (Mocht hij dit jaar toch niet winnen, dan is hij volgend jaar weer topfavoriet)

The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) /VN Vluchtelingenorganisatie

De Vluchtelingenorganisatie van de VN krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor haar wereldwijde inzet voor vluchtelingen. Een thema dat zeker in Europa weer hoog op de politieke agenda staat. UNHCR won al eerder de Nobelprijs voor de Vrede, in 1954 en 1981.

De organisatie biedt hulp aan miljoenen vluchtelingen wereldwijd, maar heeft ook grote programma's die vluchtelingen toelaten om naar huis terug te keren. Volgens de organisatie zijn er wereldwijd 68 miljoen mensen op de vlucht. Het merendeel ervan wordt opgevangen door ontwikkelingslanden, aldus UNHCR. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

The European Court of Human Rights/Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof staat garant dat Europese burgers en organisaties hun rechten kunnen afdwingen, tegen hun eigen lidstaten in.

Het Hof kan eigen lidstaten niet veroordelen, maar wel schadevergoeding toekennen aan misdeelde burgers. De Nobelprijs gaat naar een Internationale instellingen op een moment dat dit soort instellingen erg veel kritiek krijgen van eigengereide nationale leiders. 

Reporters Without Borders/Verslaggevers Zonder Grenzen

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG), dat is een kleine organisatie die zich wereldwijd inzet voor persvrijheid. VZG maakt jaarlijks een persvrijheid-index op en zet zich in voor de rechten en bescherming van verslaggevers en journalisten. In die zin krijgt VZG de prijs voor zijn inzet voor die persvrijheid. VZG werd in Frankrijk opgericht in 1985. 

The White Helmets

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Witte Helmen. Het is een hulporganisatie in Syrië, die bestaat uit vrijwilligers. Ze werd opgericht in 2014 er is werkzaam in rebellengebied in Syrië. Volgens de Witte Helmen zijn meer dan 200 vrijwilligers van hen omgekomen.

In die zin gaat de Nobelprijs ook een beetje die vele vele duizenden Syrische burgers die zich als vrijwilliger hebben ingezet voor anderen in het conflict in Syrië. Volgens het regime van president Assad zijn de Witte Helmen een propaganda organisatie van het Westen.

SOS Méditerranée, Doctors Without Borders / Artsen Zonder Grenzen

SOS Méditerranée, Doctors Without Borders krijgen de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inzet voor de redding van vluchtelingen en migranten op de Middellandse Zee. Artsen zonder Grenzen levert de medische teams op het schip dat ze daarvoor gebruikt, de Aquarius.

Verschillende hulporganisaties begonnen met reddingsoperaties toen Italië eind 2014 zijn grootscheepse reddingsoperatie “Mare Nostrum” stopzette. Sindsdien heeft het schip Aquarius ongeveer 29.000 mensen gered. Die reddingsacties liggen intussen onder vuur onder meer door de regering in Italië. De Nobelprijs voor de Vrede is dan ook een hart onder de riem voor hun reddingsacties. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Memorial

Memorial is een Russische mensenrechtenorganisatie die onderzoek doet naar politieke repressie ten tijde van de Sovjet-Unie, maar vandaag ook breder bezig met mensenrechtenschendingen in Rusland en andere post-Sovjet-staten.

Het is bovendien zowat de enige ngo die echt actief is in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, en daar slachtoffers van repressie en geweld begeleidt. Memorial bericht bijvoorbeeld over huizen die in brand worden gestoken van familieleden van terroristen. 

International Rescue Committee

Het Internationaal Reddingscomité biedt humanitaire hulp aan vluchtelingen, en dan vooral de meest kwetsbaren, zoals alleen reizende minderjarigen. De organisatie is actief in meer dan 40 landen, en richt zich zowel op vluchtelingen als gevolg van oorlogen, vervolging en natuurrampen.

Ze biedt zowel noodhulp als meer structurele bijstand, en op veel verschillende domeinen: gezondheid, veiligheid, onderwijs, maar ook economische hulp om een nieuw leven uit te bouwen. In Europa probeert de organisatie hulp en bijstand te bieden aan vluchtelingen in Italië, Griekenland, maar ook Duitsland en Servië.

Novaja Gazeta

Eén van de enige en veruit een van de meest uitgesproken Kremlin-kritische kranten in Rusland. Bekend van onderzoeksjournalistiek, vaak toegespitst op corruptie en mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. Is al enkele keren voorgedragen. Deze Nobelprijs gaat in die zin naar een van de meest kritische stemmen over het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. 

Jelena Milasjina (°1977, 40j oud)

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar onderzoeksjournaliste van Jelena Milasjina. Ze schrijft onder meer over corruptie, mensenrechtenschendingen in de Noordelijke Kaukasus (Tsjetsjenië) en deed onderzoek naar de moord op haar collega-journalisten Anna Politkovskaja en Natalija Estemirova.

Vorig jaar bracht zij verhalen naar buiten over de massale schending van de rechten van homo’s in Tsjetsjenië. Volgens de overheid in Tsjetsjenië zijn er geen homo's in dat land. De Nobelprijs voor de Vrede is in die zin een opsteker voor alle Russische mensenrechtenorganisaties en organisaties die streven naar meer persvrijheid in Rusland. 

Committe for the prevention of Torture/Olga Sadovskaja/Russische Comité Tegen Foltering

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Russische mensenrechtenorganisatie Russische Comité Tegen Foltering. Ze zijn vooral actief in Tsjetsjenië, waar hun kantoor werd aangevallen, terwijl de politie toekeek.

"Het Committee for the Prevention of Torture" kreeg in Rusland het label van "buitenlands agent", waardoor ze nauwgezet wordt gecontroleerd door de overheid en geconfronteerd wordt met gigantische bureaucratische drempels. De Nobelprijs voor de Vrede is een opsteker voor Russische mensenrechtenorganisaties die het de voorbije jaren onder president Poetin steeds moeilijker kregen. 

Meest gelezen