IMF-econoom Maurice Obstfeld (foto) heeft de indruk dat een aantal gevaren waarvoor het IMF eerder al waarschuwde, nu werkelijkheid aan het worden zijn. Hij vindt het economische klimaat onzekerder geworden. In diverse belangrijke economieën wordt de groei volgens hem vooruitgeholpen door beleid dat op de lange termijn eigenlijk niet is vol te houden.
Volledig scherm
IMF-econoom Maurice Obstfeld (foto) heeft de indruk dat een aantal gevaren waarvoor het IMF eerder al waarschuwde, nu werkelijkheid aan het worden zijn. Hij vindt het economische klimaat onzekerder geworden. In diverse belangrijke economieën wordt de groei volgens hem vooruitgeholpen door beleid dat op de lange termijn eigenlijk niet is vol te houden. © EPA

IMF: handelsoorlog remt groei wereldeconomie

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China werpt een schaduw over de economische vooruitzichten in de wereld. Door de vele opgeworpen importheffingen heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn groeiramingen voor de VS en China verlaagd. Ook de prognose voor de wereldeconomie als geheel pakt lager uit.

10 reacties

  • An Vanden Bossche

    6 jaar geleden
    De handelsoorlog is wel al iets langer aan de gang dan het aantreden van Trump. In Europa is al 10 jaar geen groei: de economie staat op hetzelfde niveau als 10 jaar terug, zeker als men dat per hoofd uitrekent. Tegelijk blijven de uitgaven in de sociale zekerheid stijgen en neemt het overheidsbeslag toe: De echte economie krimpt dus.
  • etienne bies

    6 jaar geleden
    IMF heeft een zeer korte termijnvisie.Waar gaan we de grondstoffen blijven halen om onze overconsumptie te kunnen "bevredigen"Zouden we best niet een rem zetten op onze overconsumptie?
  • Elise Van Damme

    6 jaar geleden
    Daar zijn ze weer met hun eeuwige groei! Het altijd willen groeien en blijven groeien is de fatale doodsteek voor onze leefomgeving.Kapitalisme en jaarlijkse groei gaan hand in hand maar nefast voor de planeet. En dan maar zeveren over het milieu en klimaat en ons het gepeupel een schuldgevoel aanpraten.Meer meer meer zal zijn weerslag ooit kennen met alle gevolgen vandien
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Onze economie groeit dus minder snel dan de inflatie. Eigenlijk is dat dus krimpen.
  • Anoniem

    6 jaar geleden
    Het mag gerust geremd worden ,nu net die zogenaamde economie die vooral overconsumptie voortbrengt helpt de wereld om zeep.