VLD-Plus van burgemeester Raskin twee zetels vooruit

De huidige coalitie VLD-N-VA haalt evenveel zetels als nu: dertien zetels op éénentwintig. Maar de machtsverhoudingen zijn sterk gekanteld. De VLD wordt met negen zetels dubbel zo groot als de gewenste coalitiepartner N-VA die eindigt op vier zetels.

FrPe

VLD had in de huidige gemeenteraad zeven zetels, de N-VA zes. Oppositiepartij Best, nu Best Groen met lijsttrekster Mieke Claesen, haalt opnieuw zes zetels en Wij Hoeselt, de lijst van Fons Capiot, haalt opnieuw twee zetels zoals nu CDH. In de huidige coalitie ondersteunde Fons Capiot de coalitie en mocht hij in ruil gemeenteraadsvoorzitter zijn. En nu? Fons Capiot: “Ik ben nog niet gebeld. Maar als het voorakkoord VLD-N-VA gehouden wordt, dan is N-VA in die nieuwe coalitie het kleine broertje dat niets te zeggen heeft”.

Over zijn eigen resultaat zegt Capiot: “We halen ruim 1.000 stemmen en hebben twee zetels. Best Groen haalt 1800 stemmen en zes zetels. Het systeem Imperiali voor de zetelverdeling benadeelt de kleine partijen.”

De N-VA lijkt in Hoeselt de enige verliezer te worden. Het afscheid van lijstrekker Guy Thys, die zes jaar geleden alleen al 950 stemmen haalde, heeft de partij geen goed gedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer