Direct naar artikelinhoud
Provincies

Keuze Oost-Vlaamse gouverneur toch weer partijpolitiek steekspel

De vijftien overgebleven kandidaten kwamen woensdag allemaal langs bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA), zijn partijgenote en bevoegd minister Liesbeth Homans en viceminister-presidenten Hilde Crevits (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld).Beeld Photo News

De Vlaamse regering kiest vandaag een nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur. Of toch als de drie regeringspartijen het eens geraken. Op papier is de procedure namelijk voor het eerst onafhankelijk en verliep ze volledig via een assessmentbureau. Maar de laatste fase wordt wel degelijk –  net zoals vroeger – partijpolitiek gespeeld.

De vijftien overgebleven kandidaten kwamen woensdag allemaal langs bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA), zijn partijgenote en bevoegd minister Liesbeth Homans en viceminister-presidenten Hilde Crevits (CD&V) en Bart Tommelein (Open Vld). Die trokken per kandidaat een twintigtal minuten uit voor een kort sollicitatiegesprek waarin de geïnterviewden mochten toelichten waarom ze de job wilden en wat hun sterke en zwakke kanten waren. Iedere minister stelde hen één vraag.

Erg diepgaand was die interviewronde dus niet, wat de indruk alleen maar versterkt dat de keuze wel degelijk een partijpolitiek steekspel wordt. Heel wat kandidaten hebben immers een politieke kleur, zoals Open Vld-kamerlid Carina Van Cauter, de N-VA-burgemeester van Haaltert Veerle Baeyens of de doorgewinterde CD&V-cabinetard Peter Vansintjan. 

Vorige week liep de discussie in de Vlaams ministerraad al vast op ‘de procedure’. “Zogezegd is dit een objectief traject, maar op deze manier wordt het natuurlijk wel een politieke benoeming”, stelt een regeringsbron.