Direct naar artikelinhoud

Federaal eliteteam van cyberspeurders loopt leeg ondanks toenemende ICT-criminaliteit

Terwijl volgens de politiestatistieken nagenoeg alle klassieke criminele fenomenen, zoals woninginbraken en autodiefstallen, in dalende lijn zijn, is er al jaren één grote uitzondering: ICT-criminaliteit.Beeld Thinkstock

De Federal Computer Crime Unit is terdege onbemand. Van de 44 mensen die de dienst zou moeten tellen, telt het er nu slechts 13, onder wie geen enkele Franstalige. Dat schrijven onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

In het voorjaar waren er al berichten dat de bezetting was gedaald naar 22 tot 25 personen, en nu is die nog eens bijna gehalveerd. De laatste Franstalige speurder is vertrokken, vernam De Standaard. Pas met nieuwjaar komt er weer een Franstalige gespecialiseerde inspecteur bij.

Enkele maanden geleden trok het hoofd van de eenheid aan de alarmbel in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen en minder veiligheid op dat vlak", schreef hij toen onder meer.

ICT-criminaliteit in de lift

Het is contradictorisch dat net de FCCU zo om volk verlegen zit, klinkt het. Terwijl volgens de politiestatistieken nagenoeg alle klassieke criminele fenomenen, zoals woninginbraken en autodiefstallen, in dalende lijn zijn, is er al jaren één grote uitzondering: ICT-criminaliteit.

ICT-criminaliteit zit in de lift.Beeld Getty Images/Cultura RF