Direct naar artikelinhoud
Nederland

Lichaam van Nederlandse vermiste Van der Valk-telg na 17 jaar gevonden in België

Corry van der Valk.Beeld EPA

Ruim zeventien jaar nadat Corrie van der Valk, telg van de bekende Nederlandse horecafamilie, spoorloos verdween, is het mysterie rond haar vermissing opgelost. De recherche heeft de familie Van der Valk gisteravond geïnformeerd dat het dode lichaam van Corrie in een graf in België is aangetroffen. Dat meldt de krant De Telegraaf.

Volgens de Nederlandse recherche is Corrie van der Valk zeventien jaar geleden al overleden. Het is aan de familie niet bekendgemaakt hoe de vrouw van 58 om het leven is gekomen. 

De Cel Vermiste Personen in ons land is systematisch lichamen van anonieme overleden mensen aan het opgraven, om ze via DNA-stalen eventueel te kunnen identificeren. Volgens de procureur van Namen bleek ook Corrie van der Valk in zo’n graf te liggen, meldt Het Nieuwsblad. De krant schrijft dat de vrouw zeventien jaar geleden stierf bij een treinongeval in Namen. Ze werd anoniem begraven, omdat “het lichaam zo onherkenbaar was”. Volgens een familielid wordt zelfdoding niet uitgesloten: “We zijn bedroefd, maar ook opgelucht dat er na zo veel jaar duidelijkheid is.”

De familie Van der Valk heeft een heel hotelimperium uitgebouwd dat ook in ons land erg bekend is. Het logo is dat met de toekan, de vogel met de lange, gele snavel.

Mysterie

Tot gisteren was het raadsel rond de vrouw van Nico van der Valk, achterneef van peetvader Gerrit van het bekende horecabedrijf, onopgelost. Nico werkte in de keuken van het befaamde motel Nuland van de Van der Valk-familie, Corrie was er receptioniste. Corrie van der Valk werd voor het laatst gezien op 7 januari 2001 in haar villa 'Honds Burgh' in het Gelderse Nederasselt. Ze dronk 's ochtends een kop koffie met haar echtgenoot Nico. Daarna ontbrak ieder spoor.  

De woning van Corrie van der Valk in Nederasselt, waar ze het laatst gezien werd.Beeld ANP

Het koppel, met zes kinderen, leefde al even naast elkaar maar wel nog in hetzelfde huis. Omdat ze elk hun eigen ding deden, verwittigde Nico van der Valk de politie pas drie weken later. Hij werd ook een tijd als verdachte beschouwd in de verdwijningszaak. Het politieonderzoek werd in 2002 stopgezet. In 2008 werd Corrie van der Valk officieel doodverklaard. Ze had voor haar verdwijning aan een van haar zonen gezegd dat ze aan zelfmoord dacht.

Tijdens de verhoren vertelde Nico van der Valk de politie dat Corrie vermoedelijk vrijwillig naar een sekte in India was vertrokken. De yogalerares van Corrie was ervan overtuigd: “Corrie is een nieuw leven begonnen in India”, zei ze destijds. Justitie kon hiervoor echter geen bewijs vinden. Na een tip van iemand die zich iets vreemds dacht te herinneren heeft de politie eind 2001 in de bossen bij Groesbeek gegraven. Ook zou ze een facelift hebben ondergaan en onherkenbaar door het leven gaan. Justitie kon ook dat niet bewijzen.

Nieuw leven

Enkele maanden na de vermissing zei de familie aan te nemen dat ze een heel nieuw leven zou zijn begonnen. René Brouwer, toentertijd woordvoerder van de familie, verklaarde in 2001: “Haar man Nico en de kinderen zijn er altijd vanuit gegaan dat ze bewust heeft besloten een ander leven te gaan leiden. Ze had zich wel eens in die zin uitgelaten. Ze ging ook wel eens alleen op vakantie, zonder dat vooraf te melden. De familie heeft zich verzoend met het idee dat Corrie nu misschien gelukkiger is dan eerst.”

Ook zou Corrie een vrouw zijn geweest die altijd erg op zichzelf was. Brouwer: “Een vriendelijke vrouw en een gerespecteerd collega in het hotel-restaurant in Nuland. Maar ze was erg individueel ingesteld. Ze had ook geen intense band meer met haar kinderen en met Nico leefde ze weliswaar onder één dak, maar ze gingen volledig hun eigen gang”, aldus de toenmalig woordvoerder.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be.