Direct naar artikelinhoud
Brandstofprotest

Protest van de ‘gele hesjes’: crisiscentrum komt samen in Wallonië, agent verliest hand in La Réunion

Actie van de ‘gele hesjes’ in Feluy.Beeld Tim Dirven

Het Crisiscentrum komt om 15 uur samen om zich te buigen over het protest van de zogenaamde ‘gilets jaunes’ (‘gele hesjes’) in verschillende provincies in Wallonië. “Betogen is een recht. Maar de veiligheid en de openbare orde moeten worden gerespecteerd”, zegt premier Charles Michel in een reactie aan persagentschap Belga.

In Wallonië zijn er dinsdagnacht verschillende opstootjes geweest met ‘gele hesjes’, de beweging die lagere dieselprijzen eist. In de provincie Henegouwen werd een nieuwe crisisprocedure in gang gezet. Een televisieploeg moest het ontgelden bij verschillende individuen die zich “agressief” opstelden. Ook woensdagochtend voeren de gele hesjes nog actie op de Waalse autowegen.

Gele hesjes blokkeerden dinsdagavond de autosnelweg A7-E19 Bergen-Brussel in de twee richtingen ter hoogte van het Henegouwse Mignault, niet ver van Feluy, waar een belangrijke vestiging is van oliebedrijf Total. Door de blokkade kwamen vele autobestuurders vast te zitten. Op advies van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werd er een nieuwe crisisprocedure in gang gezet door de gouverneur van Henegouwen, Tommy Leclercq. Teams van de federale politie, Civiele Bescherming en de Waalse overheid kwamen ter plaatse.

Agressie tegen tv-ploeg

Een tv-ploeg van de Franstalige openbare omroep werd er “zeer slecht ontvangen” door wat niet meer dan een vijftigtal actievoerders bleek te zijn. “Ze waren zeer agressief tegenover ons, een televisieploeg. Ze wilden niet gefilmd worden”, zei een journaliste dinsdagavond live op tv. “Gewelddadige individuen deinsden er niet voor terug om ons materiaal te beschadigen.” Ook werd er met rookbommen en voetzoekers gegooid.

Omstreeks 15 uur was er een vergadering van het Crisiscentrum waarbij de politie, de Staatsveiligheid en de gouverneurs zich buigden over het protest van de ‘gele hesjes’. “We willen daarbij komen tot een duidelijke beeldvorming. We willen duidelijk in kaart krijgen wie er achter die acties zit en wat hun motieven zijn. Daarnaast willen we komen tot een gecoördineerde actie om een einde te maken aan die onaanvaardbare praktijken”, zo klonk het op voorhand bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

‘Ze waren zeer agressief tegenover ons, een televisieploeg. Ze wilden niet gefilmd worden’
Een tv-journaliste

Hinder

Al enkele dagen komt het tot opstootjes in de regio bij blokkades. Een nieuwe blokkade ging dinsdagavond van start in Courcelles, bij Charleroi. Aan de autosnelweg E42 werden vrachtwagens tegengehouden. Autobestuurders moesten omrijden tussen het centrum van Courcelles en de snelweg. Op het bedrijventerrein is onder meer het logistieke centrum van warenhuisketen Lidl gevestigd.

In de provincie Luik ten slotte zijn autobestuurders getroffen door een filterblokkade van gele hesjes aan de oliehaven van Wandre. Volgens de federale politie zijn de op- en afrit van autosnelweg A25 er nog versperd. Politie en brandweer moesten er dinsdagavond ingrijpen omdat er houten paletten in brand werden gestoken door relschoppers, die niets met de gele hesjes te maken zouden hebben gehad. Intussen keerde de rust er weer. Ook is er in de wijk Sclessin een blokkade van een olieterrein.

Daarnaast zijn er woensdagochtend filterblokkades op de N6 in Bettignies, de N57 ter hoogte van het rondpunt van Ollignies en op de N561 in Erquelinnes. De politie raadt aan om die plaatsen te vermijden. Waarschijnlijk komen er ook nog blokkades aan de grens met Frankrijk en aan brandstofdepots. De E19 in Mignault is sinds 4 uur opnieuw open voor het verkeer. 

Een derde van de Waalse benzinestations kampte dinsdag met tekorten

Een derde van de Waalse benzinestations kampte dinsdag al met tekorten. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de stations goed bevoorraad kunnen worden. In bepaalde stations is er nog een tekort aan brandstof, maar in heel Wallonië is de situatie wel beter dan dinsdag. Dat meldt een woordvoerder van brandstoffensectorfederatie Brafco. 

Agent verliest hand in La Réunion

Ook in Frankrijk gaan de protesten verder. En ook het eiland La Réunion, een Frans overzees gebied ten oosten van Madagaskar, beleefde van maandag op dinsdag opnieuw een nacht vol geweld, ondanks de instelling van een avondklok van 21 uur tot 6 uur in 14 van de 24 gemeenten.

De demonstranten gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie. Volgens de autoriteiten werden er 38 arrestaties verricht, wat het totaal aantal arrestaties sinds zaterdag op 108 brengt.

Een politieagent verloor er zijn hand bij een interventie die een einde moest maken aan het geweld gepleegd door de ‘gilets jaunes’. Dat gebeurde toen een granaat in zijn voertuig onverwacht ontplofte, terwijl jonge manifestanten stenen naar hem gooiden. Vijftien andere leden van de ordediensten raakten lichtgewond.