Eerste hulplijn voor wijn is een feit: de meest gestelde vragen beantwoord
De Belgische start-up Our Daily Bottle wil wijn makkelijker bespreekbaar maken bij een breder publiek en daarom openen ze voor de feestdagen een special hulplijn waar klanten 24u/24u hun wijnvragen kunnen stellen. Wij namen de proef op de som en stelden oprichtster Isabeau Sas enkele prangende vragen.
1. Is een dure wijn altijd beter dan een goedkope variant?
“Zeker niet”, steekt Isabeau Sas van wal. “Daarom hebben we ook onze webshop en wijnabonnementsformule Our Daily Bottle opgestart, waarop we lekkere, duurzame én betaalbare wijn verkopen. Geen enkele fles is duurder dan € 20. Spotgoedkoop kan een goede en duurzame fles wel niet zijn. Daarvoor moet je toch tussen de € 8 en € 12 rekenen, maar voor zo’n bedrag vind je al een heel lekkere fles.”
2. Waarom kun je hoofdpijn krijgen van wijn?
“Sommige mensen krijgen hoofdpijn na het drinken van wijn en dat wordt vaak toegeschreven aan de sulfieten erin, maar dat klopt niet. Het is nooit bewezen dat sulfieten daarvoor verantwoordelijk zijn. Er zijn wel mensen die gevoelig zijn aan de tannines die je in rode wijn vindt. Je vermijdt dan best stevige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Malbec, of rode wijn tout court. De tweede zondebok is dehydratatie en ten derde zou het kunnen dat je lichaam een histaminereactie (een allergische reactie, nvdr) heeft bij het drinken van wijn en dit kan eveneens hoofdpijn veroorzaken.
3. Wat vind je van apps om wijn te kiezen?
“Op zich vind ik dat een heel goed initiatief. Ik gebruik Vivino (de bekendste app waarmee je snel een etiket kan scannen en zo de prijs en gemiddelde score die de wijn krijgt te weten komt, nvdr) zelf ook. Het geeft consumenten een richtlijn. Maar het is wel niet altijd accuraat. Zo zijn de prijzen die erbij staan bijvoorbeeld niet altijd correct. Maar het heeft zeker zijn nut.”
4. Hoe lang kun je een fles nog opdrinken na opening?
“Dat is afhankelijk van heel wat factoren, maar vooral van het type wijn en hoe de wijn bewaard wordt. Je hebt een koele en donkere plek nodig. Schuimwijnen kan je tot drie dagen bewaren met een champagnestop. Rode en witte wijnen 3-5 dagen en sommige versterkte wijnen kan je zelfs tot een maand houden. Bepaalde wijnen worden trouwens ook interessanter van smaak na een paar dagen.
Een fout die veel mensen maken, is rode wijn na opening op het aanrecht bewaren. Ook die moet namelijk in de koelkast bewaard worden! Nog belangrijk is hoeveel wijn er nog in de fles zit. Hoe meer, hoe minder kans op oxidatie. Aan de geur en kleur kan je trouwens snel merken of de wijn in kwestie nog goed is. Wijn moet altijd een beetje fruitig en dus niet naar azijn of te flets ruiken. Heeft het geen geur meer, dan kap je de inhoud van de fles best door de gootsteen. Witte wijn krijgt verder een wat gelige kleur als die geoxideerd is, rode wijn wordt een beetje bruinig/roestig.”
5. Zijn er bepaalde wijnen waar je weinig verkeerd mee kan doen bij je gasten?
“Dat is moeilijk, er bestaat namelijk geen ‘one size fits all’-wijn. Zo kan je bijvoorbeeld wel zeggen dat Chardonnay een variant is die veel mensen graag drinken, maar geen enkele Chardonnay smaakt hetzelfde. Er zijn geen gouden regeltjes voor, dat is voor iedereen anders. Sommige mensen drinken liever een droge wijn, anderen dan weer een zoete of aromatische wijn.”
6. Klopt het dat wijnen van een oneven jaar beter zijn?
“(Lacht) Er zijn inderdaad een aantal slechte even wijnjaren geweest, maar 2018 wordt bijvoorbeeld een heel goed jaar dus deze stelling is helaas te kort door de bocht. Of een wijn goed is, hangt van het klimaat het hele jaar door af en nog tal van andere factoren: wat wijn meteen ook net zo interessant maakt.”
Zelf nog een prangende vraag over wijn? Welke wijn je bij kalkoen serveert of wat de ideale temperatuur van champagne is bijvoorbeeld? De wijnhotline is beschikbaar via live chat op ourdailybottle.com, via telefoon op +32 483 427 386 en via mail op hello@ourdailybottle.com. Ook kan je hen ook gewoon je feestmenu doormailen en dan pairen zij de wijnen zoals een sommelier in een restaurant dat zou doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Gouden Giro2
Frederik Davids, de winnaar van vorig jaar, geeft tips om te scoren in de Gouden Giro: “Transfers zo lang mogelijk uitstellen”
Frederik Davids uit het Vlaams-Brabantse Wommersom won vorig jaar de Gouden Giro. De 38-jarige wielerfanaat hoopt ook dit jaar hoge toppen te scheren. “Ik heb al verschillende ploegjes ingeschreven”, klinkt het. -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
vtwonen
Stralend schone ramen: met deze tips verban je vegen voorgoed naar het verleden
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer