Direct naar artikelinhoud
Discriminatie

“We beseffen niet dat vragen om een oudere huishoudhulp voor onze bejaarde moeder discriminatie is”

In 1 op de 3 gevallen gaan dienstenchequebedrijven nog steeds in op discriminerende vragen
Beeld BELGAIMAGE

Zeker geen jonge poetshulp? Liever een vrouw? Of liever niemand van vreemde origine? In één op de drie gevallen gaan dienstenchequebedrijven nog steeds in op discriminerende vragen van klanten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek met mysterycalls. 

In twee op de drie gevallen gaan dienstenchequebedrijven niet in op discriminerende vragen van klanten. Maar doen ze dat wel, dan gaat het voor de helft om expliciete vragen naar een oudere of jongere poetshulp. In één op de vier gevallen aanvaardt men een vraag rond gender (man/vrouw), in minder dan één op vijf gevallen een vraag rond origine. 

Dat leert een studie van de vzw Mycadis die onafhankelijke experten bij alle dienstenchequebedrijven die actief zijn in Vlaanderen mysterycalls lieten uitvoeren. In drie maanden deden ze 1.350 mysterycalls. Opvallend is dat er voornamelijk gediscrimineerd wordt op basis van leeftijd. Karel Hubau van de vzw Mycadis vermoedt dat dit komt omdat zo’n vraag nog onvoldoende als discriminerend wordt ervaren. “Meer en meer bedrijven aanvaarden niet dat klanten eisen stellen op vlak van origine. Men weet dat dit verboden is en dat is een goede zaak. Voor leeftijd is de alertheid er nog onvoldoende”, zegt hij. “Men beseft bijvoorbeeld niet dat een klant die expliciet om een oudere huishoudhulp vraagt voor zijn bejaarde moeder toch onbewust discrimineert.”

‘Meer en meer bedrijven aanvaarden niet dat klanten eisen stellen op vlak van origine. Voor leeftijd is de alertheid er nog onvoldoende’
Karel Hubau, vzw Mycadis

Gebrek aan kennis

Het onderzoekt toont aan dat het zo goed als altijd om onbewuste discriminatie gaat. Mensen sluiten dus niet met opzet andere mensen uit. Maar dat doet volgens Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, geen afbreuk aan de vaststelling van mogelijk discriminatie. “Het toont wel aan dat er bij de bedrijven te weinig kennis is over discriminatie en te weinig vaardigheden om gepast te reageren op vragen van klanten”, zegt hij. “Een juiste houding bij de bedrijven zal ook leiden tot meer bewustwording bij de klanten.”

De mysterycalls passen in het Actieplan dat minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in 2017 afsloot met de stakeholders ter bestrijding van discriminatie binnen de dienstenchequesector.