“Liever meteorietinslag dan Trump of Clinton in het Witte Huis”

1 op de 4 jonge Amerikanen prefereert een meteorietinslag die mogelijk al het leven op onze planeet uitroeit, boven Donald Trump of Hillary Clinton als president. Dat blijkt uit een onderzoek dat vooral peilde naar de verkiezingsmoeheid bij de jeugd.
Science Photo Library

De presidentskandidaten van de twee grootste Amerikaanse partijen zijn historisch onpopulair. Uit eerder onderzoek blijkt al dat Trumpaanhangers vaak op hem stemmen om Clinton uit het Witte Huis te houden. Hetzelfde gaat op voor wie de Democrate steunt. Veel -veelal jonge- stemgerechtigde Amerikanen kunnen zich in geen van beide kandidaten vinden.

Uit een onderzoek dat peilde naar de verkiezingsmoeheid blijkt dat zelfs 1 op de 4 Amerikanen tussen de 18 en 35 jaar een alles vernietigende meteorietinslag prefereert boven een van beide kandidaten als president. Ruim de helft verkiest een meteorietinslag boven Donald Trump in het Witte huis. 34 procent stelt de meteoriet boven Clinton als presidente.

Bijna 4 op de 10 ondervraagden prefereert dat huidig president Barack Obama zichzelf uitroept als president voor het leven en zo zowel Trump als Clinton weghoudt uit the Oval Office. Een kwart denkt zelfs dat het land er beter zou voorstaan als de president via een lotterij willekeurig uit de bevolking wordt gekozen dan als Clinton of Trump president worden.

"Niet al te serieus nemen"

“Uiteraard moeten deze zaken niet al te serieus worden genomen”, zegt Joshua Dyck van het onderzoeksbureau dat de peiling uitvoerde aan Reuters. “Maar het feit dat een op de vier jongeren toch een meteoriet prefereert boven Trump of Clinton zegt wel veel over de verkiezingsmoeheid van vele jonge Amerikanen.”

De peiling ging ook na wie de jongeren zouden verkiezen als president als ze moesten kiezen tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Hier haalt de Democrate 54 procent van de stemmen, tegenover 21 procent voor de Republikein (red. de rest weigerde te kiezen). In een race waar ook libertair Gary Johnson en groene kandidate Jill Stein meedoen, haalt Clinton 48 procent, Trump 20 procent, Johnson 10 procent en Stein 4 procent.

De peiling werd uitgevoerd tussen 10 en 13 oktober bij 1.247 stemgerechtigde Amerikanen tussen 18 en 35 jaar. Slechts 680 waren geregistreerd om te gaan stemmen. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent.

Meest gelezen