Paddy Ashdown overleden, vroegere leider Britse Lib-Dems en VN-gezant in Bosnië

Paddy Ashdown leidde de Liberaal-Democraten meer dan tien jaar en haalde een goed resultaat bij verkiezingen. Na zijn Britse politieke loopbaan werd hij een internationale topdiplomaat in Bosnië.  Ashdown voerde tot op het laatst campagne tegen de brexit. Hij overleed aan kanker op zijn 77e.

Soldaat, politicus en diplomaat: Paddy Ashdown was het alle drie. Jeremy John Ashdown was de zoon van een Britse militair, werd geboren in India en groeide op in Noord-Ierland, waar hij wegens zijn Ierse accent “Paddy” werd genoemd. Op zijn 18e ging hij het Britse leger in als paracommando, en diende 12 jaar lang in Azië en het Midden-Oosten. Hij hield daar een grote talenkennis aan over.

Langst dienende Lib-Dem-partijleider

In 1983 begon de politieke carrière van Paddy Ashdown, en van ’88 tot ’99 leidde hij de Liberaal-Democraten, de derde liberale partij in Groot-Brittannië, naast de conservatieven en de socialisten van Labour. Enkele jaren later vormden de Lib-Dems een coalitie met de conservatieven onder leiding van premier David Cameron en met Nick Clegg als vice-premier. Sindsdien is het kiesresultaat van de “tussenpartij” afgekalfd. 

Anti-brexit

De Lib-Dems zijn op dit moment de enige pro-Europese partij in Groot-Brittannië. Paddy Ashdown was een overtuigde Europeaan en voerde tot op het laatst campagne in het “Remain”-kamp, tégen de brexit dus. Volgens Ashdown is de brexit "een monumentale daad van zelfpijniging die historici versteld zal doen staan".

Premier Theresa May reageert op zijn dood: “Ashdown diende zijn land met onderscheiding; hij wijdde zijn leven aan de openbare dienst en zal gemist worden.” Oud-premier John Major zegt dat Ashdown “in de politiek een vijand was, maar in het leven een vriend.”

(Even) baas in Bosnië

Na zijn politieke loopbaan in Groot-Brittannië werd Paddy Ashdown de Hoge Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties en later de Speciale Vertegenwoordiger van de Europese Unie in Bosnië. Hij moest de instellingen helpen bewaken na het vredesverdrag van Dayton, dat een einde maakte aan de oorlog in Bosnië.

Dat deed Ashdown met ijzeren hand. In 2004 ontsloeg hij 60 Bosnisch-Servische politici, omdat ze banden hadden met oorlogsmisdadigers. Hij leidde ook de hervorming van leger, politie en douane in goede banen. Later getuigde hij tegen de Servische president Milosevic in het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Begin jaren 90 kwam Ashdown op een andere manier in het nieuws, met een buitenechtelijke verhouding. Het leverde hem in de tabloid-kranten de bijnaam "Paddy Pantsdown" op.

Paddy Ashdown kreeg nog maar enkele maanden geleden te horen dat hij kanker had. Hij is 77 jaar geworden.

Vorig jaar nog bracht Paddy Ashdown zijn "liberale geloof" naar voren in een videoboodschap voor zijn partij de Lib-Dems, waarin hij de kracht van een diverse samenleving prijst.

Meest gelezen