Direct naar artikelinhoud
CD&V

Beke verklaart oorlog aan populisten: “Praatjesmakers bedreigen onze manier van leven”

CD&V-voorzitter Wouter Beke tijdens de Nieuwjaarsreceptie van 2018.Beeld BELGA

Ruim vier maanden voor de verkiezingen verklaart CD&V de oorlog aan populisten op links en rechts. De partij gaat voor een revolutie van de redelijkheid. Dat zei voorzitter Wouter Beke op de nieuwjaarsreceptie van CD&V in Lint. 

“Op 26 mei gaat het niet over een percentje meer of minder. Onze manier van leven staat op spel”, waarschuwde Wouter Beke op de nieuwjaarsreceptie van de christendemocraten. Voor het tweede jaar op rij zakten de partijleden af naar de AED Studios in Lint. Dit keer in een iets luchtigere sfeer, want toen was de partij nog intern verdeeld over haar rol in de Sudan-rel. Vandaag zien de christendemocraten het weer helemaal zitten. Militanten schoven bij het binnengaan geduldig aan voor een kus of een hand van toppers als Kris Peeters, Hilde Crevits en Koen Geens, die zich in een soort erehaag hadden opgesteld.

Vier en een halve maand voor de verkiezingen zette Beke de keuze op scherp. “Trump stuurt zijn aanhangers uit om radicaal-rechts in Vlaanderen nieuw leven in te blazen. Mensen kiezen om terug te plooien op zichzelf in plaats van hun nek uit te steken voor het algemeen belang. Dat is een evolutie om bang van te worden.” Een nauwelijks verholen verwijt naar N-VA, die onlangs de regering verliet naar aanleiding van de Marrakesh-crisis.

‘Ik hoor dat sommigen dromen over de onbestuurbaarheid van ons land na de verkiezingen. Een Belgische shutdown op zijn Trumps’
Wouter BekePartijvoorzitter CD&V

Beke roept de militanten op om niet achterover te leunen. Centrumpartijen zijn er te lang vanuit gegaan dat ze uit zichzelf zou zegevieren. “Het midden is geen verworvenheid meer. Wat we nodig hebben, is een revolutie van de redelijkheid.” Zo pleit hij opnieuw voor ‘het offensieve midden’ en positioneert hij CD&V als het ultieme alternatief voor extremisten op links en rechts. Of zoals hij het zegt: praatjesmakers. “Zij zijn de échte bedreiging van onze manier van leven.”

‘Bedankt, Charles’

En de kiezer? Die kan in mei kiezen: chaos of CD&V. “Ik hoor dat sommigen dromen over de onbestuurbaarheid van ons land na de verkiezingen van mei. Een Belgische shutdown op zijn Trumps. Dit is geen droom, maar een nachtmerrie. Het maakt het voor de kiezer ook meteen duidelijk: kiezen voor verantwoordelijkheid of vaandelvlucht. Voor rede of chaos. Voor de weg vooruit of het hazenpad.”

Moesten tegenstanders er nog aan twijfelen, dan hoeven ze zich geen illusies meer te maken. De as MR-CD&V is sterker dan ooit.

Opvallend: Beke bedankte uitdrukkelijk premier Charles Michel (MR), nochtans een liberaal. “We hebben de voorbije jaren zeer goed samengewerkt met de premier”, zei Beke. “Politiek gaat over je eigen visie en overtuiging. Maar ook over samen iets willen realiseren. Bruggen willen slaan over partij- en taalgrenzen heen. Daarom: bedankt, Charles.”

Moesten tegenstanders er nog aan twijfelen, dan hoeven ze zich geen illusies meer te maken: de as tussen MR en CD&V is sterker dan ooit.