AP

Duitsland wil in 2038 stoppen met stroomproductie door steenkool- en bruinkoolcentrales

Na de uitstap uit de kernenergie wil Berlijn over twee decennia ook niet langer elektriciteit opwekken in erg vervuilende centrales die draaien op steenkool of bruinkool. De regering moet die beslissing echter nog bekrachtigen.

De stemming was bijna unaniem: slechts een van de 28 leden van de "Kohlekommission" stemde tegen de uitstap uit steen- en bruinkool. Die commissie was eerder door de regering opgericht en omvatte politici van de federale regering en van de zes betrokken deelstaten, klimaatexperten, economen en vertegenwoordigers van werkgevers en de vakbonden.

In typisch breed Duits overleg hebben die nu bijna unaniem beslist dat de laatste steen- en bruinkoolcentrales ten laatste in 2038 gesloten zullen worden. Mogelijk zou dat zelfs enkele jaren vroeger kunnen.

De definitieve beslissing zal genomen worden door de regering van bondskanselier Angela Merkel, maar gezien de samenstelling van de Kohlekommission lijken daar niet echt grote problemen te verwachten. Veel deelnemers van de commissie komen uit de regeringspartijen CDU, CSU en SPD die in Berlijn aan de macht zijn.

Duitsland durft. Na de kernramp in de Japanse stad Fukushima in 2011 besliste een vorige regering-Merkel al om de kernuitstap in Duitsland te versnellen. Ten laatste in 2022 zou de laatste kerncentrale in de Bondsrepubliek de deuren sluiten. (Lees verder onder de foto).

Een bruinkoolmijn in open lucht vernietigt het landschap volledig.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Geen bruin/steenkool en geen kernenergie

Traditioneel zijn centrales op steenkool en bruinkool in Duitsland de grootste leveranciers van elektriciteit: in 2017 kwam nog altijd meer dan 15% van de elektriciteit uit steenkool en zelfs bijna 25% van bruinkool. Gas had toen een omvang van 8,4% tegenover bijna 19% stroom uit windturbines en het aandeel van biomassa en zonnepanelen haalden ergens tussen 8 en 9%. Kernenergie levert nog altijd 13% van de Duitse stroom.  (Bron: Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems).

De Bondsrepubliek is daardoor de grootste vervuiler inzake CO2 in Europa. Vorig jaar is dan wel de laatste steenkoolmijn in Duitsland gesloten, maar steenkool wordt nu vooral ingevoerd uit Rusland, de Verenigde Staten en Colombia. Duitsland heeft nog wel tal van bruinkoolmijnen en vorig jaar wou energiegroep RWE zelfs nog een bos in Hambach vernietigen om er een open bruinkoolmijn uit te bouwen. Na massaal protest van milieugroepen en gewone burgers heeft een rechter de vergunning daartoe voorlopig geschorst in afwachting van meer onderzoek.

Vergeet niet dat tienduizenden mensen in Duitsland nog altijd werken in de ontginning van bruinkool

Vergeet niet dat tienduizenden mensen in Duitsland nog altijd werken in de ontginning van bruinkool. Het sluiten van die mijnen en centrales op steen- en bruinkool zal dus geleidelijk moeten gebeuren, veel geld kosten en tegelijk zullen er investeringen nodig zijn in alternatieve banen en economie en moeten de stroomprijzen in de hand worden gehouden.

De meest getroffen deelstaten zijn niet van de minste: Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Saksen, Saksen-Anhalt, Brandenburg en Saarland. Die zullen ongetwijfeld aanspraak maken op veel federaal geld voor reconversie. Anderzijds is de mijnbouw in Duitsland erg duur gesubsidieerd en is de schade aan het milieu en het landschap enorm. Er zal dus nog veel water door de Rijn stromen vooraleer de rook boven het Ruhrgebied is weggetrokken.

Veel Duitsers pikten het niet dat het bos van Hambach tussen Keulen en Aken verwoest zou worden.

Meest gelezen