Direct naar artikelinhoud
Energie

Duitsland stopt in 2038 met steenkool om elektriciteit op te wekken

Duitsland moet alle zeilen bijzetten om zijn klimaatdoelstellingen te halen.Beeld EPA

Ten laatste eind 2038 moet Duitsland stoppen met het winnen van elektriciteit uit steenkool. Daarover is een speciale commissie van de Duitse regering het zaterdagmorgen eens geworden en  heeft het persbureau DPA uit kringen van deelnemers vernomen. Heikele punten waren een tijdsplan om de uitstap te realiseren en financiële compensaties voor de energiebedrijven en de steenkoolproducerende deelstaten.

Duitsland wil een einde maken aan het verbranden van steenkool om de milieudoelstellingen te halen. Tegen eind 2022 wil de vierde grootste economie ter wereld ook al uit de kernenergie stappen. Volgens het federale statistiekbureau haalden onze oosterburen in 2017 37 procent van hun elektriciteit uit steenkool.

Het akkoord had heel wat voeten in de aarde. De commissie vergaderde in Berlijn 21 uur aan een stuk. De commissie kan alleen maar aanbevelingen doen. Implementatie van het akkoord is een zaak van de deelstaatregeringen en de federale regering in Berlijn.

Kerncentrale in Wilmersdorf, Duitsland.Beeld EPA

Critici stellen dat de plannen niet efficiënt en te duur zijn. De regering koopt in feite een hele energiesector op, om die vervolgens te sluiten, luidt het.