Koning Filip steunt klimaatbetogers

© belga

© Photo News

thumbnail:
thumbnail: null

Koning Filip raadt politici aan om te luisteren naar de sociale bewegingen, zoals de klimaatspijbelaars en de gele hesjes. ‘De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Laten we hen de plaats gunnen die ze verdienen.’

km

Volgens de koning is burgermobilisatie ‘een voortreffelijke uiting van de veerkracht van onze samenleving en de wil om samen vorm te geven aan onze toekomst’. ‘Burgermobilisatie geeft ons een bemoedigend signaal’, aldus de koning in zijn nieuwjaarstoespraak voor de hoogste gezagsdragers van het land.

De Koning laat, net zoals in zijn kerstboodschap, opnieuw de politiek doorsijpelen. ‘De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan tonen een wil tot gezamenlijke actie’, zei koning Filip. Hij verwijst naar de gele hesjes die actievoeren tegen de hoge brandstofprijzen en de klimaatbetogers - jong en oud.

‘Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek en een fundamentele aanpassing van onze levenswijze - om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen’, aldus de koning.

Verdeeldheid en verlamming

De koning riep op om ‘al deze energie’ te bundelen ‘in een project dat voor al onze medeburgers nieuwe kansen schept’. Hij vroeg om daarvoor samen te werken met de jeugd, die al meermaals van zich liet horen tijdens spijbelacties voor het klimaat.

‘De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen dat hen steun biedt’.

De koning verwees ook naar de val van de regering en wees op het belang van samenwerking om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. ‘Rondom ons zijn meerdere landen in de greep van verdeeldheid en verlamming. Op het internationale vlak ondervinden we nieuwe weerstand rond fundamentele onderwerpen als klimaat, migratie en internationale handel. En dat zijn net domeinen waarvoor intense samenwerking onontbeerlijk is’.

Michel: 'Klimaatverandering is grootste uitdaging van de eeuw'

Premier Charles Michel had het in zijn toespraak over dezelfde thema’s. 'De strijd tegen de opwarming van de aarde is hét gevecht van deze eeuw', aldus Michel. 'Ze vergt een aanpassing in onze manier van consumeren, produceren, verplaatsen en reizen.' Michel verkondigde een positieve boodschap. 'De mensheid is slim en ingenieus genoeg om een duurzame toekomst te garanderen (..), maar de boodschap is duidelijk: we moeten meer doen, we moeten het sneller doen en we moeten het krachtdadiger doen.'

Voor Michel moeten de verzuchtingen van de gele hesjes verzoend worden met die van de klimaatbetogers. ‘We moeten het einde van de maand ook verzoenen met de strijd tegen het einde van de planeet’.

'Brexit stilaan slecht en duur feuilleton'

Michel verwees ook naar de onzekerheid die de Brexit meebrengt voor de Britten. ‘De Brexit lijkt stilaan op een slecht en duur feuilleton', aldus Michel. 'Op dit moment kan niemand de toekomst voorspellen. Daarom anticiperen we op een "no-deal" scenario. Ik ben ervan overtuigd dat niemand wint. Niet in Europa. Niet in het Verenigd Koninkrijk.'

'In België hebben wij vier jaar geleden niet gekozen voor dergelijke institutionele avonturen’, zei Michel. ‘Onze burgers en onze bedrijven vragen dat we besturen. Niet dat het land tot stilstand wordt gebracht’.

In deze video vertelt journlaliste Ine Renson wat ons de komende jaren te wachten staat als er niet drastisch ingegrepen wordt.