Direct naar artikelinhoud
Dood Emiliano Sala

Is het voetbal zijn morele grens kwijt in zaak-Sala?

Een supporter rouwt bij het stadion van Nantes. Emiliano Sala verongelukte op 21 januari bij een crash.Beeld AFP

Knalt het voetbal voorbij alle morele grenzen? De 28-jarige verongelukte Emiliano Sala is nog niet begraven of Nantes claimt al zijn transfergeld. Wat denken AA Gent-preses Ivan De Witte en makelaars over de delicate kwestie.

Voetbalclub Nantes dreigt met juridische stappen als Cardiff niet binnen de tien dagen de eerste schijf van de transfer van 17 miljoen euro voor Sala betaalt, een overgang waarvan de inkt amper droog was toen het vliegtuigongeluk plaatsvond. De Witte vindt de timing van de claim erg ongelukkig. "Dat is heel vroeg in het proces en wijst op een gebrek aan empathie, op een ogenblik dat het lichaam nog niet geïdentificeerd is (gisteravond werd officieel bevestigd dat het wel degelijk Sala is die gevonden werd, nvdr.). Voor mij is hier een morele limiet overschreden, en ik zou het jammer vinden als dat typisch voor het voetbal zou zijn.”

Jesse De Preter, voorzitter van de onlangs opgerichte Belgische makelaarsvereniging Belgian Federation of Football Agents (BFFA), en makelaar Stijn Francis van Stirr Associates hebben meer bedenkingen over hoe het nieuws naar buiten gekomen is. "Voetbal is business, maar de timing is verkeerd, en dit had voor de vrouw en de familie nooit zo gelekt mogen zijn", vindt Francis. "Er zijn nu wel even andere zorgen. Vorig jaar waren er ook wat 'zaken' bij het plotse overlijden van Davide Astori bij Fiorentina, maar toen is dat in alle sereniteit en met respect naar de familie opgelost."

Lees ook:

Lichaam van vermiste voetballer Sala teruggevonden

De Preter zou het onkies vinden mocht Nantes zijn claim naar buiten brengen om louter druk te zetten. "Maar dat geloof ik niet. Toch had dit perfect binnenskamers moeten en kunnen blijven."

Transfersom

Maar dat een plots overlijden van een pas getransfereerde voetballer een zakelijk probleem stelt, daarover zijn zij het allen eens. De Witte: "De ene partij is een speler kwijt en vreest geen geld te zien, de andere partij moet betalen voor een speler die ze niet krijgen. Als alles wat afgekoeld is, versta ik dat beide clubs dan op een rustige en respectvolle manier de zaak afhandelen, eventueel met een alternatieve oplossing of minnelijke schikking."

De Preter vermoedt dat Nantes gewoon de juridische regels volgt om aanspraak te kunnen maken op de transfersom. "Meestal bevatten zulke contracten allerlei termijnen over de registratie van de speler en de transfersom. Misschien had Nantes een maand langer kunnen wachten voor die claim, maar misschien was er nu al een juridische verplichting om een aanmaningsbrief te sturen. Dat heeft dan niets te maken met normvervaging."

Francis vindt de zaak-Sala ook niet typisch voor voetbal. "Bij overlijdens komt ruzie van de kinderen over transacties of de erfenis vaker voor." De Preter geeft een ander voorbeeld: "Stel dat iemand een hartaanval achter het stuur krijgt en die rijdt iemand dood en is zelf ook dood. Dat is een ongelooflijk jammer ongeval waarbij niemand schuld treft, maar er is wel een aansprakelijkheid. De zaak-Sala is nu heel emotioneel, maar binnen twee jaar kan het ook gaan over wie heeft de juiste papieren op het juiste moment ingevuld. Zo kan je het rationeel zien."