‘Politici, gebruik twee gsm’s’

Ex-minister Joke Schauvliege maakt met haar gsm een foto tijdens een ministerraad in september 2018. © ISOPIX

De inlichtingendiensten raden alle politici in de aanloop naar de verkiezingen aan om de apparaten voor privé- en professioneel gebruik te scheiden.

vhn

‘De voorbije week heb ik duizenden e-mails en sms’en op mijn iPhone gekregen. Ik kon niet meer communiceren met mijn gezin.’ Voormalig minister Joke Schauvliege (CD&V) weet dinsdag, bij de bekendmaking van haar ontslag, haar leugen over de Staatsveiligheid aan de druk die ze voelde door een e-mail- en sms-campagne.

Uitgerekend diezelfde dag brachten de inlichtingendiensten een bundel tips uit voor een ‘cyber­veilige campagne’. Daarin raden ze alle politici onder meer aan om afzonderlijke apparaten te gebruiken voor werk en privé, net zoals afzonderlijke mailadressen, moeilijke wachtwoorden, enzovoort.

Het staat politici in België volledig vrij om één, twee of meer gsm’s te hebben. De Standaard vernam dat de ­leden van de Nationale Veiligheidsraad wel een apart beveiligd toestel hebben. Behalve de vicepremiers en de veiligheidsministers zetelen vooral leidinggevenden uit de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in die raad.

De Staatsveiligheid geeft ook briefings rond contra­spionage aan politici of diplomaten die in een risicovol land, zoals Rusland, aan de slag gaan of erheen reizen. Goede raad over gescheiden gsm’s hoort daar ongetwijfeld bij. Het is niet zo vanzelfsprekend dat een minister van Leefmilieu en Omgeving zo’n briefing krijgt. De mail- en sms-campagne, die gericht was aan alle klimaatministers, maakt duidelijk dat gsm-hygiëne geen overbodige luxe is.