Direct naar artikelinhoud
G4SCare

Sp.a en Groen commercialiseren zorg in Gent, maar waren tegen in Antwerpen

De oude studentenresidentie op Campus VesaliusBeeld wouter

Vanaf 1 maart zal de zorgafdeling van bewakingsgroep G4S de daklozenopvang op Campus Vesalius uitbaten. Dat is beslist door het Gentse schepencollege. Sp.a en Groen, beide in het Gentse stadsbestuur, steigerden in Antwerpen nochtans toen N-VA daar in zee ging met G4S Care voor de daklozenopvang. 

“Niets houdt N-VA tegen in haar drang om de zorgsector te commercialiseren”, zeiden OCMW-raadsleden van Groen in Antwerpen in 2017. N-VA-schepen Fons Duchateau had net de opvang van daklozen toegewezen aan G4S Care. Oppositiepartij sp.a diende een klacht in bij de gouverneur wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding. Duchateau moest uiteindelijk de toekenning intrekken nadat de partner van G4S Care, de Wooncompagnie, niet meer wilde meewerken. Middenveldorganisatie CAW kreeg zo alsnog de opdracht. 

In Gent zit zowel sp.a als Groen in het schepencollege en kent er nu een openbare aanbesteding voor daklozenopvang toe aan G4S Care. Het gaat om de oude studentenresidentie Campus Vesalius, die ter beschikking wordt gesteld voor “de tijdelijke huisvesting van mensen in woonnood”, zo staat in het bestek. In dertien kamers zullen vluchtelingen verblijven, in vijf kamers daklozen met zorgbehoeften. 

“G4S Care krijgt 245.528,98 euro voor het beheer van de huisvesting en de begeleiding van de bewoners vanaf 1 maart tot eind februari 2020", bevestigt de kabinetschef van schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). “Ze doen daarvoor een beroep op de ondersteuning van een Nederlandse partner, Traverse, die gespecialiseerd is in de begeleiding van kansengroepen.”

‘Ze doen een beroep op de ondersteuning van een Nederlandse partner, Traverse, gespecialiseerd in de begeleiding van kansengroepen
Kabinetchef van schepen van Wonen Tine Heyse (Groen)

Opvallend, G4S Care was de enige kandidaat. CAW Oost-Vlaanderen, dat sinds september 2018 de opdracht had in afwachting van een openbare aanbesteding, deed dus zelf niet mee. Het CAW was niet bereikbaar, maar volgens oppositiepartij PVDA is het Campus Vesalius-project “niet meer van deze tijd”. 

“De kamers hebben geen eigen sanitair of kookgedeelte en ze moeten het doen met twee, redelijk onaangepaste kookgedeeltes. In de zorgsector hanteren ze vandaag de dag terecht hogere standaarden voor noodopvang”, stelt Tom De Meester, fractieleider in de Gentse gemeenteraad voor PVDA. “Het kan niet dat het project dan maar naar een multinational gaat die gerust lagere standaarden wil aanvaarden als hij maar winst kan maken. En dat terwijl in het verkiezingsprogramma van sp.a-Groen stond dat ze zich zouden verzetten tegen de commercialisering van de zorg.”

PVDA-er Tom De MeesterBeeld Photo News

Want in Antwerpen niet kon voor Groen, kan dus wel in Gent? Volgens het kabinet van schepen Heyse is de situatie niet vergelijkbaar. 

“Volgens mij is het in Antwerpen afgesprongen omdat de partner die men in de arm had genomen niet over de vereiste expertise beschikte”, zegt de kabinetschef. “Op basis van onze procedure kunnen we afleiden dat Traverse wel degelijk een betrouwbare partner is.”

Campus Vesalius GentBeeld wouter