België moet IS-weduwes en kinderen dan toch niet terughalen

Bouchra Aboualal en Tatiana Wielandt. © rr

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat België niet langer verplicht is alles in het werk te stellen om twee weduwes van Syriëstrijders en hun zes kinderen terug te halen. 'De regering blijft niettemin inspanningen leveren om kinderen tot tien jaar terug naar België te halen', reageert Justitieminister Koen Geens.

vhn, rvs

Tatiana Wielandt (26), Bouchra Abouallal (25) en hun kinderen zitten vast in het Koerdische kamp Al-Hol. België werd in december door de rechtbank in kort geding verplicht om de ‘noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen’ om zes minderjarige kinderen en hun moeders vanuit Syrië naar België te laten reizen.

De Belgische staat ging in beroep tegen die beslissing. Het hof van beroep in Brussel heeft vandaag beslist dat de oorspronkelijke vordering van de twee vrouwen, waarin ze via de rechtbank een repatriëring wilden afdwingen, niet ontvankelijk was. Het hof oordeelt namelijk dat hun vordering in dit proces identiek is aan een vordering die zij in het verleden al eens hadden ingediend. Ook toen werd de vraag tot een repatriëring uiteindelijk afgewezen door het Brusselse hof van Beroep. Dat gebeurde op 12 september vorig jaar.

De argumentatie van de rechtbank was toen dat de vrouwen en kinderen in Syrië niet onder het gezag van de Belgische staat vallen. Daardoor kon ons land ook niet worden verplicht om ze te repatriëren. Vandaag werd de nieuwe vordering dus afgewezen omdat ze dezelfde is als die in een zaak waar al eens uitspraak in is gedaan.

De beslissing die het Brusselse hof vandaag nam, betekent zeker niet dat alle pogingen om Belgische kinderen uit Irak en Syrië terug te halen, worden stilgelegd. 'De Belgische regering blijft inspanningen leveren om de beslissing van december 2017 om kinderen tot 10 jaar terug naar België te halen toe te passen', reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 'Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders.'

Veroordeeld tot 5 jaar cel

Abouallal en schoonzus Wielandt vertrokken in 2013 naar Syrië, samen met echtgenoten Noureddine Abouallal en Saïd El Mourabit. Die sneuvelden er in 2014, toen beide vrouwen hoogzwanger waren. Onder druk van hun familie keerden ze naar België terug om te bevallen, maar enkele maanden daarna keerden ze terug en hertrouwden met andere Syriëstrijders.

Beide moeders zijn ondertussen veroordeeld tot vijf jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische groepering. ‘We hebben spijt van onze fout en hopen dat we ze kunnen rechtzetten’, verklaarden de twee eerder op het VRT-journaal.