Man die dreigde met bomaanslag op VRT na Mars tegen Marrakesh krijgt werkstraf van 100 uur

© Joyce van de Ven

Een man die na de Mars tegen Marrakesh bedreigingen had geuit aan het adres van de VRT, is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Tot driemaal toe had de man bedreigende boodschappen geplaatst op de Facebookpagina van de openbare omroep, waarin hij dreigde met een bomaanslag. De man gaf die feiten toe maar zei dat hij nooit de bedoeling had gehad een aanslag te plegen.

jvh

De Mars tegen Marrakesh lokte op 16 december zo’n 5.500 betogers naar het Schumanplein in Brussel. Na de Mars kwam het tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden met onder meer stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten. De politie dreef de betogers uit elkaar met het waterkanon en veel traangas. Daarbij raakten vijf politieagenten gewond, en werd heel wat straatmeubilair vernield.

De man die donderdag terechtstond, had wel deelgenomen aan de Mars maar was bij de onlusten niet betrokken. Eenmaal thuis had hij wel boodschappen geplaatst op de Facebookpagina van de VRT. Daarin beloofde hij tot tweemaal toe een bompakket te sturen. In zijn derde bericht vroeg hij zich af waar de politie bleef omdat hij “binnen tien minuten naar de Reyerslaan zou vertrekken”. Zijn advocaat pleitte vorige maand bij de behandeling echter dat “mijn cliënt niet de bedoeling had om een aanslag te plegen, hij zich laten meeslepen en heeft de gevolgen van zijn daad niet beseft”.

“Dat de betrokkene niet echt van plan was om een aanslag te plegen, maakt weinig uit”, oordeelde de rechtbank. “Dwaasheid is geen misdrijf maar het is ook geen verschoningsgrond of verzachtende omstandigheid.” De man werd uiteindelijk veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een geldboete van 400 euro.

Negen maanden voor verkeersbord naar politie gooien

Een man die bij de Mars tegen Marrakesh een verkeersbord had gegooid naar de politie, is donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden en een geldboete van 1.200 euro. Volgens zijn advocaat was er geen sprake van geweld of bedreiging tegen de politie omdat de man te ver stond en het verkeersbord dus nooit de agenten kon raken, maar de rechtbank veegde dat argument van tafel.

L.F. gooide op de Kortenberglaan met een verkeersbord naar de politie. De man was gearresteerd en geboeid maar had zich kunnen bevrijden en was korte tijd nadien opnieuw opgepakt. Het Brusselse parket vervolgde hem voor gewapende weerspannigheid en eiste een celstraf van 10 maanden, of een zware werkstraf.

“Verkeersbord kon de politie nooit raken”

“Er kan geen sprake zijn van weerspannigheid door geweld of een ernstige bedreiging tegenover de politie”, pleitte de verdediging. “Dat verkeersbord kon de politie nooit raken, de agenten stonden te ver.”

De rechtbank veegde dat argument van tafel en merkte tevens op dat het allesbehalve de eerste keer was dat L.F. terechtstond voor geweldmisdrijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen