© BELGA

Greg van Avermaet leeft zonder stress toe naar Omloop Het Nieuwsblad, maar stoort zich aan nieuwe finale: “Levensgevaarlijk”

Tweevoudig Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Greg van Avermaet leeft met vertrouwen toe naar de openingsklassieker. Voor hem is de winst morgen niet van levensbelang, maar voor zijn gloednieuwe ploeg, CCC, wordt het wel de eerste grote test van het seizoen. “Hopelijk slagen we voor ons eerste examen en kan de ploeg mij en jullie verrassen”, zegt Van Avermaet op de persconferentie.

sive

LEES OOK: Guillaume Van Keirsbulck start ondanks maagklachten in Omloop Het Nieuwsblad

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

Nog één keer slapen en dan is het weer zover. Dan komen duizenden mensen opnieuw naar buiten om wielrenners vooruit te schreeuwen op de nijdige hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen. Het Openingsweekend leeft in België. Dat merkt ook tweevoudig winnaar van de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad, Greg van Avermaet (CCC). “Ik heb deze week een hoop sms’jes gekregen waarin mensen me succes wensten met de start van het seizoen. Ik ben net terug uit Oman en reed ook al in Valencia. Naar mijn gevoel ben ik al een tijdje bezig aan het seizoen. Het is nog maar eens een teken van hoe erg het voorjaar leeft in België en bij de renners. Ook bij mij kriebelt het.”

Van Avermaet hoort ondertussen al bij de meer ervaren renners in het klassieke peloton. Fysiek zal hij dus niet meer beter worden dan de jonge snaken in zijn kielzog, al ligt hij daar zelf niet wakker van: “Mijn wattages zijn altijd wattages geweest om koersen mee te winnen en die heb ik nog steeds. Het zal vooral zaak zijn om niet te veel energie te verspillen aan andere zaken en om te focussen op de wedstrijd. In het verleden maakte ik al eens tactische fouten, die moet ik er nu uitkrijgen en zo het verschil maken. Voor sommige mannen is het van moeten. Bij mij mag die overwinning, maar als het niet lukt, is dat niet echt een probleem.

“Geschrokken van het niveau dat de ploeg al haalde”

Voor Van Avermaet is het vooral uitkijken naar hoe zijn nieuwe ploeg zal presteren. Na het stoppen van BMC, rijdt de Parelvisser dit jaar bij CCC. Met Gijs Van Hoecke, Nathan Van Hooydonck, Francis Ventoso, Lukas Wisniowski, Michael Schär en Guillaume van Keirsbulck oogt die ploeg minder sterk dan met Roelandts, Kung, Oss en Drucker bij BMC. Van Avermaet heeft er echter vertrouwen in: “Bij BMC waren er inderdaad renners die al iets meer bewezen hadden, maar nu is iedereen super gemotiveerd. Iedereen heeft hard gewerkt deze winter. Ik ben geschrokken van het niveau dat we haalden in de voorbereidingswedstrijden. Het zijn allemaal sterke jongens dus ik verwacht er wel veel van. De Omloop is het eerste examen voor ons en hopelijk slagen we.” Al is het nog afwachten of CCC op volle sterkte aan dat examen zal kunnen beginnen, want Guillaume Van Keirsbulck komt met maagklachten aan de start.

Van Avermaet zal alleszins in topvorm moeten zijn, want het lijkt erop dat elke grote naam perfect de winter is uitgekomen. “De top is breder geworden en iedereen heeft zijn huiswerk gemaakt deze winter, maar dat waren voorbereidingskoersen. Morgen zullen we zien wie er echt heel sterk is. Ik denk wel dat er veel mannen sterk zullen zijn, maar dat kan alleen maar helpen om de koers harder te maken”, zegt de tweevoudig winnaar.

“Aankomst voor kamikaze-renner”

“Het nieuwe parcours gaat nieuwe impulsen geven”, stelde Van Avermaet vast tijdens zijn verkenning. “Misschien zal er iets meer afwachtend gereden worden, omdat het allemaal nog wat nieuw is en we niet goed weten wat te verwachten. Ik denk dat we een meer ‘open’ koers krijgen. Ik doe alvast mijn eigen ding.”

“Wat me wel stoort, is de aankomstzone. Die was vorig jaar zo mooi in Meerbeke, nu is die levensgevaarlijk. Komen we met een grote groep naar de eindmeet, dan is de renner met het grootste kamikazegehalte de winnaar. Alleen aankomen is mijn boodschap.”

Maar… een overwinning is niet van levensbelang. “Het mag en ik heb al gemerkt dat als je wint, het net iets makkelijker gaat in de andere koersen. Het is de eerste belangrijke wedstrijd van het jaar hé. Ik ben super gemotiveerd om er iets van te maken”, besluit Van Avermaet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen