Mee met de Omloop Het Nieuwsblad in 1 minuut

© GEERT TRESIGNIE

Zdenek Stybar heeft de eerste koers van het Klassieke voorjaar gewonnen. In de Omloop Het Nieuwsblad finishte hij solo na een beslissende aanval in de laatste twee kilometer. Voor Deceuninck- Quick Step was het van 2005 geleden dat ze de Omloop nog eens konden winnen. Greg Van Avermaet en Tim Wellens vervolledigden het podium. Dit waren de 10 sleutelmomenten.

sive, tjm

Vrouwenpeloton moest halt houden omdat mannen te traag reden

De Omloop Het Nieuwsblad voor de mannen kende een erg trage start. Nadat Alex Howes (EF), Tom Devriendt (Wanty-Gobert), Roy Jens (Corendon- Circus) en Tom Wirtgen (Wallonie-Bruxelles) in de aanval trokken, slabakte het peloton. Meer nog, de mannen reden zo traag dat het vrouwenpeloton op 90 kilometer van de streep halt moest houden, omdat ze de heren dreigden in te halen.

161 km te gaan: eerste kasseien eisten slachtoffers: renners van CCC sukkelden met materiaal

Op de Haaghoek vielen de eerste slachtoffers. Het team van Van Avermaet had te kampen met lekke banden, door de pech werden de knechten van Van Avermaet snel achteruitgeslagen. En ook voor andere jongens ging het te snel. Zij moesten de rol in het peloton lossen.

Tegenaanval met muziek op 81 km van de arrivée: bijna alle favorieten mee, CCC miste de boot

Op de Leberg staken de favorieten een eerste keer de neus aan het venster. Er ontstond een interessante kopgroep die na enkele kilometers opnieuw gegrepen werd.

Op 51 km van de finish trok Philippe Gilbert door op de kasseien van Kerkgate. Hij kreeg Van Aert en Van Avermaet mee. De kopgroep was eraan voor de moeite

Lang duurde het avontuur van de drie echter niet. Alles kwam snel weer samen.

Nog 42 km: Ploeg van Van Aert zorgde voor eerste schifting op de Molenberg

Europees kampioen Matteo Trentin, Belgisch kampioen Yves Lampaert, Daniel Oss en Zdenek Stybar waren mee, maar in het peloton kraakte het. Vanmarcke, Terpstra, Gilbert, Stuyven en Valgren misten de slag en moesten in de achtervolgende groep alle zeilen bijzetten.

Vanmarcke had een slechte dag en plafonneerde op de Berendries met nog 31 km te gaan

Vanmarcke bleek niet over de benen te beschikken waar hij vooraf op gehoopt had. Op de Berendries moest de West-Vlaming, toch een van de favorieten, de andere tenoren laten rijden.

Valpartij van Tiesj Benoot meteen na de Berendries halveerde de kopgroep: Van Avermaet, Stybar, Wellens, Lutsenko, Teuns en Oss profiteerden

In een ogenschijnlijk ongevaarlijke bocht schoof Benoot onderuit. Door zijn val werden onder andere Lampaert, Naesen en van Aert opgehouden. Zo ontstond er een kopgroep van 6 renners met daarin Van Avermaet, Stybar, Wellens, Lutsenko, Teuns en Oss.

Van Avermaet probeerde het vier keer in de heuvelzone, enkel Oss moest op 16 km van de streep lossen

In de opeenvolging van heuvels probeerde Van Avermaet zijn medevluchters overboord te gooien. Enkel Oss moest plooien op de Muur van Geraardsbergen. De vijf overblijvers zouden strijden om de winst.

Wellens gokte met late uitval, Van Avermaet pareerde

In de laatste 3 km koos Wellens het hazenpad. Sluw nam hij de rechterkant van het verkeerseiland, maar Greg Van Avermaet reageerde attent en dichtte de kloof.

Stybar zag zijn kans na de aanval van Wellens en soleerde naar de overwinning

Op de demarrage van Stybar had Van Avermaet geen verhaal meer en ook de overige koplopers hadden geen reactie meer in huis. De Tsjech hield stand en kwam solo aan in Ninove. Voor Deceuninck- Quick Step is het de eerste overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad sinds Nick Nuyens in 2005. Van Avermaet werd tweede, Tim Wellens vervolledigde het podium.

(sive, tjm )