Leuvense politie stelt pv op voor kinderarbeid bij jonge bromfietskoeriers

© Isopix

In Leuven rijden koeriers jonger dan zestien rond met maaltijden. De politie betrapte er twee en slingerde hun werkgevers op de bon voor kinderarbeid.

(belga, lob)

De Leuvense politie heeft bij controles op bromfietsen in de Leuvense binnenstad en in deelgemeente Kessel-Lo twee processen-verbaal opgesteld voor kinderarbeid. Bij de controles stootte de politie namelijk op twee bromfietskoeriers die jonger waren dan zestien.

Dat horecazaken zoals pizza- en kebabuitbatingen -16-jarigen inzetten om maaltijden rond te brengen, is bij de Leuvense politie volgens woordvoerder Nicolas Del Piero niet bekend als een probleem zoals bijvoorbeeld de alcoholverkoop in nachtwinkels aan minderjarigen dat wel is. ‘Ik heb er ook geen weet van dat we al eerder -16-jarige koeriers betrapten. Er gebeuren overigens ook niet zo vaak specifieke nachtelijke controles op bromfietsen’, zegt Del Piero.

Een van de jonge bromfietsers sloeg bij de controles op de vlucht en liet zijn bromfiets achter. In de bromfiets werd het adres van een horecazaak aangetroffen en de betrokkene kon op die manier worden teruggevonden. Tegen de zaakvoerder werd een proces-verbaal opgesteld wegens inbreuken op de sociale wetgeving. De bestuurder kreeg ook een pv, en wel omdat hij een bevel van een politieambtenaar negeerde.