© Tom Palmaers

Vrijspraak voor Herkse vrouw (46) die huisgenoot (28) hielp bij zelfdoding

Een 46-jarige vrouw uit Herk-de-Stad is door de correctionele rechtbank van Tongeren vrijgesproken voor het assisteren bij de zelfmoord van haar 28-jarige huisgenoot. De twee hadden het plan opgevat om samen uit het leven te stappen, maar omdat de vrouw een resistentie had opgebouwd tegen methadon en kalmeermiddelen overleefde zij de wanhoopsdaad.

De 28-jarige man en de beklaagde leerden elkaar kennen in een ontwenningskliniek. Na zijn ontslag uit die kliniek ging de man enkele maanden in Frankrijk werken maar keerde hij naar ons land terug omdat hij zijn familie miste. Omdat hij nergens terecht kon trok hij in bij de aan kalmeermiddelen en methadon verslaafde vrouw. In september 2014 trokken de twee naar de huisarts van de vrouw om verschillende voorschriften te halen voor een maandvoorraad kalmeermiddelen en methadonpillen op naam van de vrouw. Daarna gingen ze die allemaal ineens bij de apotheek halen.

Bij hun thuiskomst voorzagen ze genoeg eten en water voor hun cavia en hun twee hondjes. Daarna losten ze in twee glazen water 25 pillen Bromazepam en 25 pillen Lorazepam op en dronken dat leeg nadat ze verschillende afscheid-smsjes naar hun familie hadden gestuurd. De politie van Tongeren-Herstappe werd daarop verwittigd van de mogelijke zelfmoord en ging kijken in de woning waar de twee toen woonden. Daar troffen de agenten de vrouw en haar huisgenoot bewusteloos aan. De man stierf aan de overdosis terwijl zij de zelfmoordpoging overleefde omwille van haar opgebouwde resistentie aan de medicatie.

De vrouw stond in Tongeren terecht voor het toedienen van de aan haar voorgeschreven Methadon aan de man. Zij ontkende dat en uit het toxicologische onderzoek is niet met zekerheid op te maken dat de 28-jarige gestorven is aan methadon. Daarom sprak de rechtbank de 46-jarige vrouw vrij.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer