Unesco veroordeelt ‘racistische en antisemitische voorstellingen’ op Aalst Carnaval

© Carlo Coppejans

Unesco veroordeelt de veelbesproken praalwagen met joodse karikaturen op Aalst Carnaval. De erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties erkende het carnavalsfeest in Aalst in 2010 nog als immaterieel cultureel erfgoed. Het Simon Wiesenthal Center dreigt met een vertrek uit de Antwerpse diamantindustrie.

pvm

Unesco meent dat het aan de Belgische overheid is stelling te nemen tegen de ‘racistische en antisemitische voorstellingen’ die afgelopen weekend te zien waren op Aalst Carnaval.

‘De satirische geest van Aalst Carnaval en de vrijheid van meningsuiting kunnen niet dienen als een dekmantel voor manifestaties van haat’, aldus Ernesto Ottone, assistent-directeur-generaal voor Cultuur bij Unesco.

‘Deze onfatsoenlijke karikaturen gaan in tegen de waarden van respect en waardigheid die worden belichaamd door Unesco, en zijn in strijd met de principes die het immateriële erfgoed van de mensheid onderbouwen.’

Simon Wiesenthal Center eist veroordeling door regering

Ook het Simon Wiesenthal Center is behoorlijk boos. De joodse mensenrechtenorganisatie vindt dat Aalst Carnaval de reputatie van België als gastland van de Europese instellingen heeft bezoedeld en heeft daarover een brief geschreven aan onze minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V). 'We walgen van de beelden van de parade tijdens het carnaval op 3 maart in Aalst. Met stereotyperende en haatdragende beelden van Joden met zakken vol geld en haakneuzen die doen denken aan nazi-collaborerend België.'

Het centrum vraagt aan de federale regering om carnavalsgroep Vismooil'n openlijk te veroordelen en dreigt met een vertrek uit de Antwerpse diamantindustrie, die vroeger grotendeels in handen was van de joodse gemeenschap.

Maar de Crem reageert niet op de oproep. ‘Wij hebben vernomen dat de burgemeester alle actoren samen rond de tafel brengt, dat overleg is nu het belangrijkste', zegt zijn woordvoerder.

Ook Europese kritiek

Dinsdag liet ook de Europese Commissie zich erg kritisch uit over de controversiële praalwagen van carnavalsvereniging De Vismooil’n. Daarop waren karikaturale poppen van joden met grote haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist te zien. Bij de Unesco viel ook al een Amerikaanse petitie in de bus, waarmee wordt gevraagd om Aalst Carnaval te schrappen als immaterieel erfgoed.

Michael Freilich (N-VA), de voormalige hoofdredacteur van Joods Actueel, zegt daarentegen dat hij gelooft dat de carnavalisten geen antisemitische bedoelingen hadden. ‘Maar ook de frustratie binnen de joodse gemeenschap valt goed te begrijpen’, zegt hij. De N-VA’er biedt aan te bemiddelen tussen de joodse gemeenschap en de carnavalisten.

Haatmails

De stad Aalst ontvangt intussen al enkele dagen via e-mail en de sociale media haatberichten over de praalwagen. Daaronder zitten ook persoonlijke dreigementen, zoals 'shoot the mayor in the head, please' ('schiet de burgemeester in het hoofd, alstublieft').

Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) dient voorlopig geen klacht in, maar zit donderdag wel samen met de betrokken diensten over de controverse. Er zal ook contact worden gelegd met gelijkekansencentrum Unia en andere organisaties om te bemiddelen over de praalwagen van carnavalsgroep Vismooil'n.Carnavalsgroep De Vismooil'n gaf nog geen commentaar op de controverse, maar zou ook dreigementen hebben ontvangen.