Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Shutterstock

Open Vld wil bedrijven verplichten om loonkloof tussen mannen en vrouwen te publiceren

Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen wil bedrijven met meer dan honderd werknemers verplichten om elk jaar het verschil te publiceren tussen wat vrouwen en mannen per uur verdienen. "Iedereen moet die cijfers kunnen inkijken", zegt ze vandaag in Het Belang van Limburg. Lijnen hoopt dat haar wetsvoorstel nog deze legislatuur wordt goedgekeurd.

23 reacties

  • Ria Adams

    5 jaar geleden
    Heeft Rutten dan zoveel minder dan Beke ?? Ik zou het graag weten!
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Eigenlijk is er geen loonkloof. Want wettelijk mag niet gediscrimineerd worden bij eenzelfde job tussen man en vrouw. België behoorde bij die zes landen in de wereld waar die gelijkheid gerealiseerd is. Er kan natuurlijk wel gediscrimineerd worden bij promoties en bonussen. Of geklaagd worden over huisvrouwen die weinig of nooit gewerkt hebben en nauwelijks pensioen ontvangen. Maar dat valt dan weer buiten de publicatie. De OVLD wil dus gewoon niets, de bedrijven gewoon uit de wind zetten.
  • Marc Baeyens

    5 jaar geleden
    Maar daar moeten dan ook de gepresteerde uren tegenover vermeld staan ; om alles in zijn perspectief te plaatsen.
  • johan De Coninck

    5 jaar geleden
    Goed idee! Zo kunnen we de myth van de loonkloof ontkrachten. Het idee dat er een systemic verschil in loon voor dezelfde job en voor dezelfde gepresteerde uren zou bestaan is grotesk. Maar ja, morgen is het vrouwendag en dus moet er aan profilering gedaan worden. Het ergste in dit hele verhaal is dat het een OpenVLDer is die dit op tafel legt wat nogmaals pijnlijke blootlegt die partij aan het verzuipen is in de identity politics en het collectivisme.
  • Thierry Piette

    5 jaar geleden
    Bij mijn weten zijn de lonen in de kapperssector gelijk. Dus waarom kan het dan niet in de andere sectoren?