Douanebaas roept elk bedrijf op tot pauze na Brexit

© BART DEWAELE

Drie weken voor de geplande datum van de Brexit doet de topman van de douane, Kristian Vanderwaeren, een oproep aan alle bedrijven om na 29 maart tijdelijk zo weinig mogelijk te vervoeren van of naar het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

“De grote industrie, zoals de farmabedrijven en de autofabrikanten, heeft zich zo al voorbereid. Ze kijken de kat uit de boom en hebben al voor maanden stocks opgeslagen in het VK”, zegt Vanderwaeren. “Wie zijn wij als douane om de bedrijfswereld instructies te geven? Maar we vragen de kmo’s en alle andere partijen toch te wachten. Doe de nodige uitvoer naar uw klanten al voor 29 maart.”

De administrateur-generaal van de douane ziet mogelijk problemen opduiken in de haven van Zeebrugge. “Daar zegt de industrie ons dat 10 procent van de vrachtwagens zonder de nodige aangiftes zal aankomen.”

Tegelijk waarschuwt de topman van de douane dat de Brexit tot fraude zal leiden, vooral met accijnzen. “Er ontstaan ‘loopholes’ – leemtes – waar we nog geen antwoord op hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen