Moeder vondeling geïdentificeerd: Poolse vrouw (38) uit Antwerpen “had nog nooit van vondelingenschuif gehoord”

In Antwerpen heeft het onderzoek naar de pasgeboren baby die vorige week dinsdag werd aangetroffen in de inkomhal van een appartementsgebouw, geleid tot de identificatie van de moeder. Dat meldt het Antwerpse parket. Het gaat om een 38-jarige Poolse uit Antwerpen. De vrouw kon worden opgepakt en heeft intussen bekentenissen afgelegd, maar is na verhoor weer vrijgelaten. Ze riskeert wel nog een straf.

Het jongetje, dat intussen de naam Arthur heeft gekregen van het personeel van het ziekenhuis waar het bijna een week verbleef, werd op dinsdag 5 maart door een poetsvrouw gevonden en verkeerde in goede gezondheid. De moeder heeft volgens het parket verklaard het kindje te hebben achtergelaten nadat ze in de nacht van maandag op dinsdag bevallen was.

(Lees verder onder de video)

Nooit van vondelingenschuif gehoord

Ze zou ongewenst zwanger zijn geweest en niemand zou op de hoogte zijn geweest van de zwangerschap of bevalling. De vrouw vertelde niet op de hoogte te zijn geweest van het bestaan van een vondelingenschuif in Antwerpen, waar moeders die ten einde raad zijn hun baby in veilige omstandigheden kunnen achterlaten.

Het parket besliste na de arrestatie om de vrouw bij de onderzoeksrechter voor te leiden voor het verlaten van een minderjarig kind. Daarop staat een gevangenisstraf van één maand tot drie jaar en een geldboete van 26 tot 300 euro. In afwachting van verder onderzoek besliste de onderzoeksrechter wel al om de vrouw opnieuw vrij te laten.

Antwerps burgemeester Bart De Wever blijft intussen als voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de officiële voogd van Arthur. Het kindje verblijft momenteel in een gespecialiseerd zorgcentrum. Vermoedelijk zal er een pleeggezin worden gezocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER