Direct naar artikelinhoud
Kunst

Stilleven blijkt dan toch een échte Van Gogh te zijn

Onder Vaas met klaprozen zat een zelfportret van de Nederlandse kunstenaar, blijkt nu uit röntgenonderzoek.Beeld RV

Een stilleven dat ruim drie decennia in het depot van een Amerikaans museum lag, blijkt nu toch een echte Van Gogh te zijn. Vaas met klaprozen werd in de jaren 90 door Wadsworth Atheneum in Hartford, Connecticut, naar de opslag verbannen omdat er werd getwijfeld of Vincent van Gogh het wel degelijk had geschilderd. De onderzoeksmethoden waren toen niet nauwkeurig genoeg om de twijfels over de authenticiteit weg te nemen. Met hedendaagse apparatuur lukt dat wel.

Röntgenonderzoek door het Amerikaanse museum onthulde dat er onder de klaprozen een zelfportret van de Nederlandse kunstenaar zat. Uit geldgebrek recycleerde Van Gogh doeken en schilderde over oud werk heen. Naast de penseelvoering komen ook de olieverf en het gebruikte canvas overeen met die van Van Gogh.

Aangenomen wordt dat hij Vaas met klaprozen in de zomer van 1886, kort nadat hij aankwam in Parijs, heeft geschilderd. Het komt overeen met andere bloemstukken die hij destijds op doek zette. "Je kunt zeggen dat er langzaam maar zeker vooruitgang wordt geboekt in het onderzoek naar Van Gogh", zegt expert Louis van Tilborgh, senior-onderzoeker bij het Van Gogh Museum.