Direct naar artikelinhoud

Spaar uzelf, begin nu al aan uw kerstdiner

Doe niet alsof je plots Sergio Herman bent, zorg voor een grote diepvries en leer improviseren. Ziedaar de drie voorwaarden voor een kerstdiner zonder stress volgens Daphne Aalders. In haar zaak Food for Foodies leerde ze deze week haar cursisten hoe je een kerstdiner op tafel zet zonder gillend gek te worden.-

May Van Nyen stormt het pand aan het Antwerpse De Coninckplein binnen. Vijf andere kookliefhebbers die zich net zoals zij ingeschreven hebben voor de workshop staan al ruim een half uur te hakken, blenden en roeren in de felroze keuken. Maar Van Nyen is tandarts en ze kon niet weg voor het laatste gaatje gevuld was. Haar job is ook meteen de voornaamste reden dat ze kerststress heeft.

"Op 23 december 's avonds, nadat de laatste patiënt de deur uit is, moet ik nog aan alles beginnen", zegt ze. "Kerstboom zetten, versiering van zolder halen, boodschappen doen... alles."

Zowel op kerstavond als op eerste kerstdag krijgt ze twintig eters over de vloer. De workshop zou moeten helpen om het dit jaar allemaal wat beter aan te pakken, maar ze geeft zich op voorhand al gewonnen. "Ach, het zal toch weer hetzelfde zijn", zegt ze. "Ik ben hier omdat ik hou van koken, maar ik weet nu al dat ik op 24 december naar de winkel ga hollen."

Nochtans kan het anders. Daphne Aalders belooft een kerstdiner te bereiden dat in principe vandaag gemaakt kan worden en op 24 of 25 december opgediend kan worden. Alle gerechten zijn diepvriesproof of kunnen op voorhand bereid worden. "Begin altijd met het dessert", doceert Aalders terwijl ze boter, eieren en suiker in de keukenrobot doet. "Dat moet sowieso afkoelen of opstijven. Een fout die veel mensen maken is dat ze met kerst plots denken dat ze een topchef moeten zijn. Maak gewoon iets lekkers waar jij je goed bij voelt." Ondertussen heeft ze het deeg voor de chocolade-gembertaart al klaar en kan het in de oven.

Volgende etappe: het amandel-sumakkorstje voor de kalkoen. De twijfel slaat toe: wat in godsnaam is sumak? "Een zuurbes uit de Turkse keuken", sist een van de meer ervaren deelneemsters. Food for Foodies zit niet voor niks in een van de meest multiculturele wijken van Antwerpen. De wereldkeuken ligt op de stoep.

Opnieuw gaan de ingrediënten in de blender. "Euh... de amandelen zijn op", zegt iemand. Aalders denkt even na en zegt resoluut: "Daar liggen cashewnoten. Gebruik die maar." Ze draait zich om. "Je moet kunnen improviseren", zegt ze. "Is de koriander op, neem dan wat munt. Sla niet in paniek. Natuurlijk is dat ervaring, maar als je niet goed weet wat een alternatief is, laat het dan weg. Dat kan zelden kwaad."

Iedereen moet meehelpen

Dirk Broeckx en partner Ingrid Vermeersch - zestien eters op kerstavond - wikkelen met curry bestreken moten vis in een bananenblad en binden ze vast met een stukje keukentouw. "Dat kan perfect zo in de diepvries", tipt Aalders. "Laat het een paar uur voor het feest ontdooien en leg het maximaal tien minuten in de stoomoven. De gepaneerde kalkoenlapjes kun je ook invriezen, maar leg ze niet op elkaar want dan wordt het korstje wak."

Zodra de vis in de stoomoven zit, zit het erop en is het benen onder tafel. Een kerstdiner zonder stress is makkelijk als iemand anders de tafel dekt, het vlees bakt en de borden dresseert, zoals in dit geval. "Ach, zet iedereen gewoon aan het werk", zegt Aalders. "Als iedereen even meehelpt met dresseren duurt dat maar een paar minuutjes. En lukt dat niet zorg dan op zijn minst dat je in de keuken plek hebt om alle borden naast elkaar te zetten. Zet er desnoods een extra tafel bij. Plaats is alles."

De preipannenkoekjes worden goedgekeurd, net zoals de vis en de kalkoen. Broeckx proeft voorzichtig van de chocolade-gembertaart, die wel heel veel gember bevat. "Maar het overheerst niet", zegt hij. "Dit menu zie ik ons zeker maken. Het is exotisch, maar niet té. En er zit kalkoen bij. Dat zullen de meer traditionele gasten appreciëren." Na het eten heeft iedereen dezelfde vraag: of Aalders kan komen helpen met kerst. Ze lacht: "Op kerstavond zit ik op het vliegtuig richting Cambodja. Dat is pas een kerst zonder stress."