Direct naar artikelinhoud

Klassieke agenda's houden goed stand tegen smartphones

De agenda dood? Helemaal niet. Zelfs de smartphones van deze wereld kunnen met hun technologische snufjes niet op tegen de charme van het papieren boekje. Want een agenda is niet alleen een notitieboekje, maar ook een vleugje nostalgie en romantiek.

"Je kunt er tenminste nog een papiertje tussen proppen." Nee, de fans van de klassieke agenda laten zich niet makkelijk verleiden door iPads, iPods en andere hoogtechnologische toestellen. Nochtans beschikken smartphones over een handige planner. Bovendien past het toestel in je broekzak en kun je de planning makkelijk delen met familieleden of collega's. Voor vergeetachtige mensen is het ideaal, want een herinneringsfunctie zorgt ervoor dat je die afspraak bij de tandarts niet vergeet.

De verwachting was dat de smarphone het einde zou inluiden van de goede ouwe zakagenda. Niet dus. De agendaverkoop draait dezer dagen op volle toeren. Dat blijkt uit een rondvraag bij de boekhandels. Standaard Boekhandel in Antwerpen heeft in de non-fictieafdeling plaats geruimd voor een bont allegaartje van agenda's. "Onze tafel ligt helemaal vol, maar ze vliegen de deur uit", meldt winkelverantwoordelijke Ann-Marie aan de kassa.

Ook bij Waterstone's in Brussel staan technocraten in de rij voor hun exemplaar. "Ik heb vanuit het hoofdkwartier in Engeland de raad gekregen om ze strategisch op te stellen aan de kassa. Hier blijven ze liggen tot eind maart", vertelt Luc Roose.

Vooral het merk Moleskine, al twee eeuwen het notitieboekje van Europese intellectuelen, blijft potten breken. In vergelijking met een strakke smartphone ogen de manueel ingebonden velletjes papier, de kartonnen cover en de elastische sluiting ontegensprekelijk ouderwets. Een agenda inspireert en geeft de nostalgische types onder ons een gevoel van weemoed. "Maar het is vooral erg handig. Zo doen de hervulbare types van Filofax en Succes het aardig", vertelt Yves Van Gindertaelen van de onlinekantoorwinkel penworld.be. "Probeer van achter het stuur maar eens de juiste minitoetsen op je smartphone te vinden."