Direct naar artikelinhoud

Nederlands bedrijf claimt wondermiddel tegen ziekenhuisbacterie

Het Nederlands bedrijf Micreos brengt naar eigen zeggen binnenkort een middel op de markt tegen de beruchte ziekenhuisbacterie. Aan de universiteit Gent zijn ze niet verbaasd, want daar hebben ze een gelijkaardig product in de schuif liggen. 'Maar door de strenge regelgeving mag het niet op de markt.'

Micreos wil nog dit jaar een product op de markt brengen dat met succes de gevreesde MRSA-bacterie kan liquideren, zo maakte de Volkskrant bekend. Het gebruikt daarvoor geen antibiotica, maar wel fagen. Dat zijn virussen die bacteriën doden en die je nu al onder meer in Georgië bij de apotheek kunt krijgen tegen allerhande kwalen.

Nieuw zijn fagen dan ook niet. Lang voordat er sprake was van antibiotica werden ze ingezet tegen verschillende bacteriën. Toen de antibiotica hun intrede deden, verdwenen de fagen naar de achtergrond. Want in tegenstelling tot een faag die één welbepaalde bacteriesoort doodt, kunnen antibiotica alle bacteriën bestrijden.

Helaas zijn er steeds meer bacteriën die nauwelijks nog reageren op het beproefde recept. De MRSA-variant is daar het bekendste voorbeeld van. Fagen kunnen in die gevallen soelaas bieden.

Dat er in Nederland een middel tegen de ziekenhuisbacterie in de maak is, vinden ze aan de universiteit van Gent dan ook niet wereldschokkend. "Wij hebben hier iets gelijkaardigs in het labo liggen", zegt professor microbiologie Mario Vaneechoutte. "Maar het probleem is dat we het niet mogen gebruiken."

Niet alleen is de kostprijs voor klinische studies van fagen te hoog, ook de regelgeving belet dat de virussen ingezet mogen worden tegen resistente bacteriën. "Twee jaar geleden in de zomer raakten enkele mensen in ons land besmet met de EHEC-bacterie. Wel, ook daarvoor hadden wij bacteriofagen. We hebben die aangeboden, maar ze zijn geweigerd."

De wetgeving stelt dat geneesmiddelen 100 procent reproduceerbaar moeten zijn. "Bij fagen is dat onmogelijk", legt Vaneechoutte uit. "Virussen evolueren nu eenmaal. Wij pleiten er bij het Europese Geneesmiddelenagentschap al langer voor om de regels aan te passen." Hoe Micreos in de toekomst die regels wil omzeilen, is onduidelijk.

Enkele maanden geleden ging wel een grootschalig Europees proefproject van start. Ruim twee jaar lang gaan verschillende faagbedrijfjes en brandwondencentra uittesten of fagen infecties bij brandwondenpatiënten kunnen aanpakken. Onder meer het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek werkt hieraan mee.

Professor Herman Goossens, wereldautoriteit in de microbiologie (UZ Antwerpen), geeft toe dat de fagen te lang onderbelicht zijn geweest. "Het is zeker een interessante optie. Maar het is geen wondermiddel. Bacteriën kunnen ook resistent worden tegen fagen."