Direct naar artikelinhoud

Vier Belgen op de tien niet tevreden over baas, oudere baas niet motiverend

Brussel l Vier Belgen op de tien zijn niet tevreden over hun baas. Hoe ouder, hoe slechter de score, en vrouwen doen het iets beter dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vacature en de Vlerick Management School. De ideale baas is een vrolijke dertiger.

door emmanuel vanbrussel

De resultaten komen van bijna 5.778 lezers die deelnamen aan een groot lezersonderzoek dat de redactie van Vacature had opgezet samen met professor Koen Dewettinck en onderzoeker Hans van Dijk van Vlerick. Uit het onderzoek blijkt dat bazen slecht scoren. Zo is slechts een tiende van de ondervraagden heel enthousiast over zijn baas en is 30 procent redelijk tevreden. Een vijfde noemt zich neutraal, terwijl telkens 20 procent niet of helemaal niet tevreden is.

Volgens professor Koen Dewettinck heeft de slechte score wellicht te maken met ontbreken van vaardigheden om goed om te gaan met medewerkers. "De matige scores voor people management geven aan dat bij managers nog altijd veel belang wordt gehecht aan de technische knowhow of commerciële kwaliteiten en veel minder aan motiverend leiderschap."

Belgische bazen scoren gemiddeld het hoogst op participerend en op voorbeeldgedrag, gevolgd door mensgerichtheid en het geven van informatie. Coachend gedrag staat helemaal onderaan de ladder. Vrouwelijke bazen scoren iets beter dan hun mannelijke collega's.

"Vrouwen blinken uit in andere dingen", aldus van Dijk. "Ze kunnen beter motiveren en zijn meer mensgericht. Mannelijke bazen blijken betere onderhandelaars van loonsverhogingen en extra premies." Gemiddeld zijn er in ons land nog altijd maar een kleine 30 procent vrouwelijke bazen.

Volgens de onderzoekers is de meest motiverende baas een vrolijke dertiger. "De tevredenheid van medewerkers is duidelijk aan leeftijd gerelateerd. Oudere bazen blinken niet uit in motiverend leiderschap. Vanaf de leeftijd van 40 lopen hun scores sterk terug." Een goede baas voert functioneringsgesprekken, zo blijkt.