Direct naar artikelinhoud

Sp.a vermijdt open debat kandidaat-voorzitters

Brussel l De sp.a stelt alles in het werk om een publiek debat tussen haar kandidaat-voorzitters onmogelijk te maken. Het toont aan dat de partij het moeilijk heeft met een open verkiezingsstrijd.

Vandaag beginnen de kandidaat-voorzitters Caroline Gennez (op 11 juni naar voren geschoven door Johan Vande Lanotte) en outsider Erik De Bruyn (de kandidaat van sp.a Rood) aan een reeks debatten voor de partijleden. Die moeten op basis daarvan uitmaken voor wie ze op 21 oktober zullen stemmen. Het lijkt er echter sterk op dat de partij, die niet bepaald een traditie heeft van open voorzittersverkiezingen, het echt confronterende debat wil vermijden.

Toen De Morgen Gennez en De Bruyn gisteren bij wijze van opwarmertje voor de debatten een reeksje vragen wilde voorleggen, bleek al snel dat daar weinig van in huis zou komen. "We hebben afgesproken dat we de discussie niet in de kranten voeren", klinkt het bij Gennez. "Klopt", zegt De Bruyn. "Alleen: die afspraak is ons opgedrongen door de administratief secretaris van de partij."

Oké, dachten wij, dan horen we het wel in Diepenbeek, waar De Bruyn en Gennez elkaar vandaag partij geven. Mooi niet, zo blijkt: "Geen pers toegelaten. Alleen leden." In een tijd dat alle democratische partijen hun uiterste best doen om zich een zo open mogelijk imago aan te meten, moet het ongeveer de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.

Maar goed, de leden zullen het dan wel horen. Al durft De Bruyn zelfs dat te betwijfelen: "In de zogenaamde debatten die we tot nog toe hebben gehad, is het nooit echt tot een discussie gekomen. Steevast gaat het zo: een van ons beiden presenteert zijn programma en dan mogen de leden vragen stellen. Daarna is het aan de ander. Van een rechtstreeks debat is geen sprake."

(GoV)