Direct naar artikelinhoud

Oost-Europa is lichtpunt tussen landen met groeipijnen

Beleggers trekken massaal geld terug uit de groeilanden, alleen Oost-Europa ontspringt de dans. 'De regio profiteert van het herstel in de eurozone', verklaart KBC-strateeg Ronny Claeys.

Traditionele groeilanden als China, India en Brazilië legden de voorbije drie maanden een brokkenparcours af met stevige verliezen op de beurs en een sterke daling van de lokale munt. In de categorie opkomende economieën hield één regio opmerkelijk stand: Centraal- en Oost-Europa. De beurzen wonnen er sinds juni zelfs gemiddeld 1,2 procent.

De belangrijkste oorzaak voor het succes van de regio is volgens analisten de nauwe band met de eurozone. "Oost-Europa ging door een diep dal toen de eurocrisis volop woedde. Toen verdween veel kapitaal terug richting West-Europa. Maar die storm lijkt nu van de baan", stelt Philip Scrève, fondsbeheerder bij Dexia Asset Management.

"De vertrouwensindicatoren wijzen op een economisch herstel in de eurozone. Daar profiteert de regio van", beaamt KBC-strateeg Ronny Claeys. "Vooral de betere vooruitzichten voor de Duitse economie zijn belangrijk voor de Oost-Europese buren."

De analisten zien nog redenen voor het succes van de Europese groeimarkten. Claeys wijst in de eerste plaats op structurele verschillen met andere zogenaamde groeilanden zoals India en Brazilië. "De voormalige communistische landen zijn weliswaar nog ontluikende economieën, maar het zijn bijvoorbeeld geen grondstofexporteurs met een jonge bevolking en ook de infrastructuur staat er niet in zijn kinderschoenen."

Scrève wijst dan weer op de verschillen in de gezondheid van de handelsbalans. "De markten viseren nu vooral landen met een groot tekort op de lopende rekening, want dat maakt hen afhankelijk van buitenlands kapitaal. Nu de rente in de VS de hoogte inschiet en geld opnieuw die richting uitvloeit, is kapitaal minder overvloedig aanwezig. Dat weegt op de lokale munten", legt hij uit. "Oost-Europese landen als Hongarije en Polen voeren daarentegen meer uit dan ze invoeren en profiteerden ook minder van de lage Amerikaanse rente. Ze worden nu ook minder getroffen door de recente evolutie", meent Scrève.

Claeys zit op dezelfde lijn als zijn collega. "De Oost-Europese munten zijn eerder verankerd met de euro en ondanks de crisis hield de eenheidsmunt goed stand. Ze zijn dus beter beschermd tegen de huidige uittocht van kapitaal." Bovendien meent Claeys dat de handelsbalansen van de buren van Duitsland nog grotere overschotten zullen vertonen eenmaal de economie in de eurozone verder aantrekt.

Beide analisten waarschuwen wel dat Oost- en Centraal-Europa geen homogene regio is. Zo rekenen de markten ook Rusland en Turkije traditioneel tot die groep van opkomende markten en daar oogt het plaatje minder rooskleurig. "Rusland, een grote exporteur van grondstoffen, houdt nog relatief goed stand, omdat de grondstoffen- en olieprijzen lijken te stabiliseren", stelt Claeys. Scrève maakt echter een bemerking: "Het uitblijven van structurele hervormingen houdt de twijfels over het land bij beleggers in stand en Russisch kapitaal blijft naar het buitenland stromen."

Turkije is met een stevige koersdaling van de lira en een scherpe beurscorrectie in het zelfde bedje ziek als andere groeimarkten buiten Europa. "Het land kent een groot tekort op de handelsbalans en trok veel kapitaal aan in periode van lage rente", stelt Scrève. "We hebben een stevige correctie achter de rug, maar misschien is de bodem nu wel bereikt."