Direct naar artikelinhoud

Moebarak bijna op vrije voeten

De Egyptische oud-president Hosni Moebarak komt mogelijk deze week nog op vrije voeten. Een aanklacht tegen de 85-jarige wegens het verduisteren van overheidsgeld werd ingetrokken.

Er loopt nog een andere zaak tegen de autocraat die in 2011 werd gedwongen af te treden na een golf van protest. Moebarak zou medeplichtig zijn aan moord, wegens het bloedig neerslaan van demonstraties. Hij zit in voorlopige hechtenis, maar de termijn daarvoor is verstreken.

Analisten in Egypte verwachten dat een eventuele vrijlating voor veel Egyptenaren een signaal zal zijn dat het leger probeert verloren posities terug te winnen. Moebarak, die dertig jaar met harde hand regeerde, is afkomstig uit de strijdkrachten. De eerste gekozen president, Mohammed Morsi, een voorman van de Moslimbroederschap, werd begin juli door het leger afgezet en zit gevangen op beschuldiging van onder meer samenzwering. Justitie voegde gisteren een nieuwe aanklacht toe: betrokkenheid bij de dood van demonstranten, eind 2012.

De afgelopen dagen traden het leger en andere ordetroepen keihard op tegen protesterende aanhangers van Morsi. Het dodental loopt op richting de duizend.

Militanten schuwen grof geweld evenmin. Bij een aanslag in de Sinaïwoestijn kwamen gisteren 24 Egyptische politiemensen om het leven. Over de toedracht van de aanval doen verschillende verhalen de ronde. Eén lezing wil dat twee bussen met agenten in burger beschoten werden met raketten. Volgens andere bronnen werden de agenten uit de bussen gehaald en geëxecuteerd. De Sinaï is met name het afgelopen jaar het toneel geweest van aanslagen door islamisten, sommigen gelieerd aan Al Qaida.

Arabisch geld

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich woensdag in een spoedvergadering over de crisis in Egypte. Volgens de EU-gezant voor het Midden-Oosten, Bernardino Leon, zullen ze mogelijke sancties de revue laten passeren, waaronder een wapenembargo en het niet-overmaken van een vorig jaar aan Egypte toegezegd bedrag van 5 miljard euro.

Saoedi-Arabië en enkele andere Arabische staten zijn bereid compensatie te bieden als het zover komt. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faizal, trok maandag van leer tegen westerse landen. Hun kritiek op het Egyptische leger speelt volgens hem 'terroristen' in de kaart. Zijn land, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit hebben Egypte een kleine 10 miljard euro toegezegd sinds president Morsi werd afgezet.