Direct naar artikelinhoud

'Succes van KV Oostende artificieel? Ach, jaloezie'

Artificieel en niet duurzaam, zo noemde Club Brugge-manager Vincent Mannaert het succes van KV Oostende. De kustploeg verdedigt zich nu: 'Van ons budget van 11 miljoen euro komt slechts 300.000 euro van Coucke.'

Zondag ontvangt Club Brugge competitieleider KV Oostende. Een duel dat veel om het lijf heeft, blijkt ook in de aanloop naar de wedstrijd. Zo stelde Vincent Mannaert enkele dagen voor de streekderby de structuur en duurzaamheid van de kustploeg in vraag. "Het hangt ervan af hoeveel vitaminen Marc Coucke nog investeert. Als je een payroll hebt die qua salariskosten aanleunt bij de G5, zou het jammer zijn als je geen stappen maakt. Berrier een beter contract geven dan in Waregem, Cyriac meer geven dan wat hij verdiende op Anderlecht, Rozehnal overtuigen om vanuit Frankrijk terug naar België te komen en de hele trainersstaf weghalen bij een andere club", zei Mannaert in Sport/Voetbalmagazine.

Technisch directeur Luc Devroe en commercieel directeur Patrick Orlans van KV Oostende weerleggen de beweringen van Mannaert. "Coucke is de navelstreng van KVO, maar hij zorgt dat we met deze structuur altijd verder zullen kunnen", stelt Orlans. "Van ons budget van 11 miljoen euro is slechts 300.000 euro van hem."

Coucke geen passant

Devroe treedt bij: "Cyriac verdient 30 of 40 procent minder dan wat hij bij Anderlecht verdiende. Rozehnal zei onlangs dat hij zijn beste transfer ooit heeft gedaan. De vreugde is van zijn gezicht af te lezen en hij behoort niet eens tot onze grootverdieners. Elders kon hij drie keer meer verdienen."

Staatssecretaris en eerste schepen van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) stelde zich via Twitter vragen over het niveau van Mannaert. Orlans was enkele uren later meer vergevingsgezind: "Ik heb geen slechte relatie met Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe en als club hebben wij ook geen lange tenen. Laat ze maar lachen met KVO. Er is altijd een zweempje jaloersheid mee gemoeid. Het grootste deel van ons budget is afkomstig van sponsors, tv-gelden, enzovoort."

Devroe heeft geen schrik dat Coucke straks het schip zal verlaten. "Marc Coucke is geen passant. Ik was erbij toen Omega Pharma in 1998 het contract tekende als hoofdsponsor van KV Oostende. Zeventien jaar geleden was Coucke al lid van de vzw van KV Oostende. Of dit dan artificieel is... Met ons huidige budget ga je bij een G5-ploeg niet toekomen."

Coucke kon via Twitter lachen om de uitlatingen van Mannaert. "Net Vincent Mannaert gehoord, alles nog steeds Coucke en ei tussen ons. Lekker relaxt en met humor uitkijken naar de Zeeslag om Vlaanderen." Zondag is er namelijk de topper Club-KVO.

En ook Mannaert zocht voor de VTM-camera's toenadering: "Ik heb gezegd dat KVO in ruime mate afhankelijk is van Coucke, maar dat het ook een goede zaak is dat zulke mensen investeren in voetbal."