Direct naar artikelinhoud

Belgische consument iets optimistischer

BRUSSEL l Het Belgische consumentenvertrouwen herstelt licht in augustus, na vier maanden van achteruitgang. Dat meldt de Nationale Bank van België. Het consumentenvertrouwen komt in augustus uit op -11, na -13 in juli. Ook in juni stond de barometer op -11. Dat blijven wel de laagste cijfers sinds september 2005.

De consumenten toonden zich in augustus vooral minder pessimistisch ten aanzien van de algemene economische ontwikkelingen. Ze schatten ook hun toekomstige financiële situatie een beetje gunstiger in dan vorige maand. Daartegenover zijn de vooruitzichten met betrekking tot de werkloosheid verder verslechterd. De verwachtingen van de gezinnen aangaande hun spaarmogelijkheden bleven ongeveer gelijk.

Terwijl de Belgische consumenten de toekomst iets optimistischer tegemoet zien, blijft het economische vertrouwen onder financiële specialisten afbrokkelen. Het vertrouwen in de wereldwijde economie is tijdens het derde kwartaal tot het laagste peil in zeven jaar tijd gedaald, zo blijkt uit de barometer van het Duitse instituut Ifo. De index is gebaseerd op een ondervraging van ruim duizend analisten in 92 landen. Ifo-voorzitter Hans-Werner Sinn liet weten dat de verwachtingen voor de komende zes maanden naar omlaag herzien zijn. De index daalde in bijna alle landen van West-Europa en Azië. In de Verenigde Staten zijn de economische verwachtingen voor de komende zes maanden dan weer minder pessimistisch dan tijdens de eerste helft van het jaar.