Direct naar artikelinhoud

Hosni Moebarak twee weken in hechtenis

De Egyptische ex-president Hosni Moebarak is voor zeker vijftien dagen gevangengenomen in een onderzoek naar het gebruik van geweld tegen betogers. Tijdens zijn ondervraging zou Moebarak een hartaanval gehad hebben.

In een communiqué dat op een Facebookpagina van het Egyptische parket werd gezet, zegt de woordvoerder dat procureur-generaal Abdel Maguid Mahmoud “de detentie voor vijftien dagen” bevolen heeft van Moebarak en zijn twee zonen “in het kader van het onderzoek” naar het gebruik van geweld tegen manifestanten tijdens de opstand van januari en februari.

De 82-jarige ex-president werd dinsdag in El-Tor op het schiereiland Sinaï ondervraagd over corruptie, machtsmisbruik en verrijking van zijn familieclan. Vervolgens werd hij met hartproblemen in een ziekenhuis in de badstad Sharm el-Sheikh opgenomen. Hij zou in het ziekenhuis verder verhoord worden. Of hij tijdens de twee weken detentie in het ziekenhuis blijft, is nog onduidelijk. Andere bronnen beweren dat hij met een helikopter is overgevlogen naar een militair ziekenhuis in de hoofdstad Caïro en daar verder zal worden ondervraagd als hij daartoe in staat is. Tijdens zijn ondervraging heeft Moebarak alles ontkend.

Moebarak werd in hechtenis genomen in het kader van een onderzoek naar het gebruik van geweld tegen betogers op het Tahrirplein in Caïro. Er loopt ook een onderzoek tegen hem wegens corruptie en persoonlijke verrijking. Ook de twee zonen van Moebarak, Alaa en Gamal, werden gevangengenomen. Suzanne Moebarak, echtgenote en moeder met Britse nationaliteit, ontspringt voorlopig de dans.

De Egyptische justitie is in actie geschoten nadat voor de zoveelste keer duizenden betogers op straat waren komen eisen dat de familieclan Moebarak eindelijk voor de onderzoeksrechter zou verschijnen om zich te verantwoorden voor het gebruik van geweld tegen demonstranten tijdens de jongste weken - daarbij vielen zeker 380 doden - en het ontvreemden van staatsgelden voor eigen gebruik. Actievoerders hebben vooral ook hun tevredenheid uitgedrukt dat de beide zonen van Moebarak niet ongemoeid worden gelaten.

Volgens eensluidende indiscreties uit legerkringen zou het vooral Gamal Moebarak geweest zijn die bij zijn vader heeft aangedrongen de eerste dagen van de revolte het leger geweld te laten gebruiken tegen de demonstranten. Diezelfde bronnen beweren ook dat Alaa zijn broer Gamal tijdens een van de brutale politieoptredens neersloeg bij een hoogoplopende ruzie in het presidentieel paleis.

Samen met hun ouders worden ze ervan verdacht tussen de 50 en de 70 miljard dollar van de Egyptische staat te hebben gestolen. Dat geld staat op geheime buitenlandse rekeningen en is in vastgoed in verschillende Europese landen geïnvesteerd.

Ondanks de algemeen vast te stellen vreugde over de aanhouding van de familieclan Moebarak wijzen sommige Egyptenaren via Facebook en Twitter er ook op dat de actie enkel een afleidingsmanoeuvre kan zijn van de legerleiding, die de interimregering vormt. “Die komt altijd alleen maar in actie als er zware druk op straat wordt uitgeoefend. Vorige vrijdag waren er weer grote betogingen. Nu zouden die nog groter geworden zijn en dus moest de leger-regering iets laten zien aan het volk. Het onderzoek naar de corruptie van de Moebaraks zal niet tot in de puntjes worden uitgespit omdat hoge militairen daar uiteraard ook bij betrokken zijn”, zo staat te lezen. (FS)