Direct naar artikelinhoud

Ook Venus Williams zegt af voor US Open

Na Serena Williams zal de US Open ook verstoken blijven van Venus Williams. De oudste Williams-zus deelde gisteravond haar afzegging mee; haar buikspierproblemen spelen haar nog te veel parten om haar kansen optimaal te kunnen verdedigen. Venus Williams zat in de toernooihelft van Justine Henin, die zo in de halve finale waarschijnlijk Jennifer Capriati als tegenstandster zal ontmoeten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Begin deze week leken de kansen dat Venus Williams alsnog zou deelnemen aan de US Open gestegen. Volgens de WTA, het beleidsorgaan van het vrouwencircuit, was ze in Florida opnieuw stevig aan het trainen. En bij de lottrekking woensdag stond ze nog gewoon als vierde reekshoofd op de hoofdtabel. Maar twee dagen later kwam dan toch het onheilsbericht via haar managementteam. "Venus heeft met veel spijt beslist verstek te laten gaan voor het toernooi", luidde het in een communiqué. Venus Williams zelf legde ook een korte verklaring af: "De afgelopen dagen raakte ik er meer en meer van overtuigd dat ik zou kunnen spelen. Ongelukkig genoeg moet ik nu toegeven dat dat niet het geval is. Ik zal me nu verder laten verzorgen en hoop snel weer in competitie uit te kunnen komen."

Haar buikspierblessure bezorgde Venus Williams voor het eerst dit jaar last in het toernooi van Warshau in april. In de finale tegen Amélie Mauresmo moest ze toen in de derde set opgeven. Daarna verzaakte ze aan alle voorbereidingstoernooien op Roland Garros, het Parijse grandslamtoernooi zelf liet ze echter niet links liggen. Na haar verlies in de achtste finale tegen Vera Zvonareva klaagde Venus Williams opnieuw over haar buikspieren. Daarna laste ze een rustperiode in en probeerde haar geluk in Wimbledon. Tot in de halve finale kon ze min of meer zonder pijn tennissen, tegen Kim Clijsters speelde de blessure echter weer op. Dankzij een dosis pijnstillers kon Venus Williams zich alsnog voor de finale kwalificeren, maar tegen haar zus Serena kon ze niet voluitgaan en verloor. De weken daarop moest Venus Williams aan de kant blijven, en met haar forfait voor de US Open belandt ze in hetzelfde schuitje als Serena, die nog enkele weken buiten strijd is na een knieoperatie.

Het ontbreken van beide Williams-zussen is een serieuze aderlating voor de sportieve spankracht van de US Open. Venus Williams won de US Open in 2000 en 2001, het volgende jaar ging de titel naar Serena Williams. Hun afzegging verhoogt natuurlijk wel de kansen op een titel voor de Belgische favorieten Kim Clijsters en Justine Henin, die als eerste en tweede reekshoofd in New York geplaatst zijn. Venus Williams was een mogelijke tegenstandster van Justine Henin-Hardenne in de halve finale. Henin mag zich nu naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor een halve finale tegen de Amerikaanse Jennifer Capriati, het zesde reekshoofd.

Venus Williams: 'Ik zal me nu verder laten verzorgen en hoop snel weer in competitie uit te kunnen komen'