Direct naar artikelinhoud

Brussel creëert 'Sportpaleis' op Heizel

Er komt mogelijk stevige concurrentie voor het Antwerpse Sportpaleis. De stad Brussel onderzoekt of ze Paleis 12 op de Heizel volgend jaar al kan ombouwen tot een concertzaal met 12.000 plaatsen. Vreemd, want het project Neo, dat de hele Heizelvlakte hertekent, voorziet al in een grote nieuwe muziektempel. 'Zo lang kunnen we niet wachten', zegt burgemeester Thielemans (PS).

Een concertzaal in Brussel die de concurrentie aan kan met het Antwerpse Sportpaleis: de burgemeester van onze hoofdstad droomt er al jaren van. Maar tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren in de weg, en dus is die nieuwe evenemententempel voorlopig toekomstmuziek. Het plan staat wel ingeschreven in Neo, het project dat de Heizel hertekent, maar het kan wel vijftien tot twintig jaar duren voor het ook realiteit wordt.

Daarom laat de stad Brussel nu onderzoeken of Paleis 12 op de Heizel verbouwd kan worden tot een concertzaal met 12.000 plaatsen. Die zou dienst doen tot de nieuwe concert- en evenementenzaal verrijst op de terreinen van Paleis 1 en parking A, en daarna opnieuw een andere functie krijgen.

"De vragen van concertorganisatoren voor een zaal met een grotere capaciteit dan Vorst Nationaal, met 8.000 plaatsen, en de AB en het Koninklijk Circus, die elk 2.000 bezoekers aankunnen, bleven binnenstromen", zegt burgemeester Freddy Thielemans (PS). Maar wat met het Koning Boudewijnstadion op de Heizel? Dat heeft plaats voor 60.000 man. "Een concert in het stadion brengt voor de buurt heel wat geluidshinder met zich mee. Die willen we beperken. Er is nood aan een gesloten zaal. Dat is trouwens waar het hele Neo-project, dat twee jaar geleden in gang werd gezet, om draait. De Heizel moet van een open naar een gesloten structuur evolueren, zij het met veel extra groene ruimtes."

Het Nederlandse architecten- en planningsbureau KCAP, dat het Neo-project vorig jaar toegewezen kreeg na een architectuurwedstrijd, onderzoekt nu of Paleis 12 wel omgebouwd kan worden tot concertzaal. Isolatie, sanitair, veiligheid: het wordt allemaal bekeken. "Er moet zoveel meer gebeuren dan alleen maar wat tribunes plaatsen", aldus Thielemans.

'Broodnodig voor uitstraling'

Uiteraard neemt het bureau ook het kostenplaatje onder de loep. Cijfers wil de burgemeester niet plakken op het plan, maar hij beklemtoont wel dat zo'n concertzaal vooral veel zou kunnen opbrengen. "Nu zien we een keur aan concerten aan onze neus voorbijgaan. In een Europese hoofdstad zou dat niet mogen. Voor onze culturele uitstraling is deze zaal broodnodig."

Grote nationale en internationale acts trekken nu haast automatisch naar het Sportpaleis in Antwerpen, met zijn 15.000 plaatsen de tiende grootste muziektempel ter wereld. Met de concertzaal op de Heizel zou die er een te duchten concurrent bij krijgen. De Brusselse burgemeester denkt echter "dat er in België plaats is voor twee concertzalen van dat kaliber." "Sommigen zullen liever in Antwerpen concerteren, anderen liever in Brussel."

Als de verbouwing van Paleis 12 groen licht krijgt van KCAP, zouden de werken meteen van start gaan. Eind 2012 is volgens Thielemans een "realistische deadline". Het wordt ook de eerste concrete realisatie binnen het Neo-project. Dat moet de 67 hectaren van de Heizelvlakte compleet transformeren met als eindresultaat een congrescentrum met 3.500 zitjes, een handelswijk van 70.000 vierkante meter, 750 bijkomende woningen en een nieuwe groene long.

De muziektempel is niet het enige culturele project dat de Heizel meer uitstraling moet geven. De stad Brussel speelt ook met het idee er een museum voor moderne kunst te vestigen. Opmerkelijk, want een paar maand terug lanceerde de burgemeester nog het idee om zo'n museum in het grotendeels leegstaande Beursgebouw onder te brengen. "Er zijn twee pistes", legt hij uit. "Ofwel vestigen we zo'n museum inderdaad in een bestaand gebouw, zoals het Beurspaleis. Ofwel bouwen we een compleet nieuw museum. Ik heb de indruk dat er steeds meer stemmen opgaan om voor die laatste optie te kiezen."