Direct naar artikelinhoud

Boeren mogen chemicaliën gebruiken om peren te oogsten

Door de Russische boycot is het interessanter om de peren te vernietigen dan om ze te oogsten. De fruitboeren mogen chemicaliën gebruiken. Niet helemaal zonder gevaar, zegt toxicoloog Jan Tytgat.

De fruitboeren mogen de toxische stof ethefon gebruiken om hun peren van de bomen te halen. Dat zit in de categorie van de zenuwgassen, waardoor het gebruik niet zonder risico is.

De situatie is inmiddels bekend: door de Russische boycot is het economisch interessanter voor de fruitboeren om hun appels en peren te vernietigen of te hergebruiken als compost dan ze met de hand te plukken, en in koelcellen te bewaren. Tenminste als de compensatie die ze krijgen voor het vernietigen, voldoende is.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft alvast groen licht gegeven om ethefon te gebruiken, om appels en peren van de bomen te laten vallen. De boeren wachten nog even met de chemicaliën te gebruiken tot ze zekerheid hebben over het bedrag dat ze van Europa zullen ontvangen om de impact van het Russische invoerverbod te verzachten. Het exacte bedrag per hectare niet-geoogst fruit zou vandaag door Europa bekend worden gemaakt. Bij de Boerenbond denkt men alvast zo'n 800 hectare, of 32.000 ton, peren uit productie te houden, door ze chemisch te vernietigen.

Volgens Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, is de stof ethefon door het Europees Voedselagentschap in 2008 goedgekeurd om in bepaalde gevallen te gebruiken in de landbouw. "Het zorgt ervoor dat het fruit versneld begint te rijpen, en op die manier van de bomen valt."

Ondanks de goedkeuring is de stof niet geheel ongevaarlijk, zegt Tytgat. "Bij het gebruik is er gevaar voor brandwonden, en ook het inademen is niet zonder risico's. De landbouwers moeten dus voldoende bescherming gebruiken."

Bij consumptie van een behandelde peer kan er een acute 'cholinesterase-intoxicatie' optreden, schetst Tytgat. "Verhoogde transpiratie, incontinentie, traanvocht, kortom alles van vloeistoffen in het lichaam gaat extreem reageren", zegt Tytgat. "Maar bij correct gebruik is het risico relatief laag."

Volksgezondheid waarschuwt dan ook dat particulieren de appels en peren die op de grond liggen niet mogen oprapen of consumeren. Het fruit wordt machinaal opgeraapt en vernietigd.

Luc Vanoirbeek van de Boerenbond zegt dat het fruit gewoon laten hangen geen optie is. "Dan gaat het rotten, en krijg je allerlei ziektes en schimmels." Het gebruik van ethefon geldt alleen voor een beperkt en gecontroleerd gebruik, en dit tot 28 november 2014.