Libanon heeft na 2,5 jaar opnieuw een president

De 81-jarige ex-generaal Michel Aoun is na een stemming in het parlement tot nieuwe president van Libanon verkozen. Daarmee komt een einde aan een bijna 2,5 jaar durend machtsvacuüm in het land.

Het parlement in Beiroet had maandag twee stemrondes nodig om de christelijke kandidaat als president aan te duiden. Uiteindelijk stemden 83 van de 127 aanwezige volksvertegenwoordigers voor Aoun.

Het Libanese parlement is al sinds mei 2014 - na het aflopen van het mandaat van de vorige president Michel Suleiman - op zoek naar een nieuw staatshoofd. In die periode vonden maar liefst 45 stemmingen plaats, maar de verschillende partijen raakten het niet eens over de invulling van het presidentschap.

Een tweetal weken geleden maakte de soennitische oud-premier Saad Hariri bekend dat hij zijn tegenstander Aoun dan toch zou steunen. Op die manier werd er een einde gemaakte aan de politieke impasse in Libanon.

In het religieus verdeelde Libanon geldt de afspraak dat de president, net zoals Aoun, een christen moet zijn. De premier moet een soennitisch moslim zijn en de parlementsvoorzitter een sjiiet.

Meest gelezen