Direct naar artikelinhoud

Kim De Gelder hoogstwaarschijnlijk niet naar Hof van Cassatie

Kim De Gelder (24) trekt niet naar het Hof van Cassatie om zijn levenslange celstraf aan te vechten. Dat beweren in elk geval zijn ouders. De advocaat van De Gelder heeft nog tot vanmiddag 16 uur tijd om cassatieberoep aan te tekenen.

De ouders van Kim De Gelder zeiden dit weekend in Het Nieuwsblad dat er geen cassatieberoep zal worden aangetekend. Dat zou betekenen dat Kim De Gelder zich neerlegt bij zijn levenslange veroordeling voor vier moorden en 25 moordpogingen. Jaak Haentjens, advocaat van Kim De Gelder, was dit weekend niet bereikbaar voor commentaar.

Vlak na het arrest zei de advocaat dat hij overwoog om cassatieberoep aan te tekenen. Niet omdat hij procedurefouten had gevonden, wel omdat hij alle rechtsmiddelen in België moet hebben uitgeput als hij eventueel naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zou willen trekken. En Haentjens overwoog dat. De advocaat stelde zich namelijk openlijk vragen over hoe vandaag in België de toerekeningsvatbaarheid wordt bepaald. Haentjens beklaagde zich onder andere over het feit dat ons land niet beschikt over een observatiecentrum met een multidisciplinair team om personen als De Gelder maanden lang te volgen en een diagnose te stellen. Haentjens zei in een interview met De Morgen dat hij eventuele stappen naar Cassatie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wel eerst met De Gelder en met zijn ouders zou doorpraten. Vader en moeder De Gelder zien verdere stappen niet zitten "omdat het toch niet veel zou opbrengen".

Uiteindelijk is Jaak Haentjens in eerste instantie de advocaat van Kim De Gelder en niet van diens ouders. Haentjens beklemtoonde in dat kader eerder al dat hij Kim De Gelder pro Deo verdedigt en dat hij niet betaald wordt door vader en moeder De Gelder. "Ze betaalden me enkel voor de procedure die ze opstartten in hun naam tegen de psychiater die Kim De Gelder niet wilde colloqueren", was Haentjens daar open over.

Om 16 uur weten we met zekerheid of Kim De Gelder zich neerlegt bij zijn levenslange veroordeling of zijn advocaat in extremis nog beroep aantekent.