Direct naar artikelinhoud

'NSA screent betalingen'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gaat ook internationaal betalingsverkeer na. Dat meldt Der Spiegel, naar eigen zeggen op basis van informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

De inlichtingendienst zou een speciale afdeling hebben die internationale transacties via bank en kredietkaart registreert. Die afdeling, Follow the Money (volg het geld), zou de betalingsgegevens verzamelen in een eigen databank. In 2011 zouden daar 180 miljoen gegevens zijn opgeslagen. In 84 procent van de gevallen ging het om betalingen met kredietkaarten.

De dienst kijkt of er transacties zijn die extra aandacht verdienen. Analisten van de dienst zouden zich vooral richten op betalingen van grote creditcardmaatschappijen, zoals Visa, in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ook Swift, een internationale organisatie waarbij duizenden financiële instellingen zijn aangesloten, zou in de gaten worden gehouden.

Het gaat om de zoveelste onthulling die afkomstig is van Edward Snowden, die enige tijd voor de NSA werkte. Tot grote irritatie van de Amerikaanse autoriteiten deed hij een boekje open over de inlichtingendienst. Hij vluchtte via Hongkong naar Rusland, waar hij een verblijfsvergunning voor een jaar kreeg.