Direct naar artikelinhoud

Overal verkrachters in India? Koop dure revolver, zegt overheid

India heeft een handvuurwapen speciaal voor vrouwen ontwikkeld. De revolver is genoemd naar het slachtoffer van de beruchtste groepsverkrachting, in december 2012. De overheid meent dat het wapen vrouwen zal helpen zich te verdedigen.

"Een lichtgewicht van een halve kilogram. Past gemakkelijk in een handtas." Zo prijst de Indiase overheidsfabriek Ordnance Factory hun kleinste schiettuig aan. Er hoort ook een soort juwelenkistje bij om de revolver in op te bergen.

In de kolf van het wapen staat Nirbheek gegraveerd. Nirbheek is een synoniem van Nirbhaya - het pseudoniem dat de Indiase media gaf aan de 23-jarige vrouw die in december 2012 in Delhi omkwam nadat ze van een bus werd gegooid na een groepsverkrachting. Nirbheek betekent 'zonder vrees'. Het wapen kost 122.360 roepie, of omgerekend ongeveer 1.460 euro.

Critici noemen het een belediging van het slachtoffer. "Zij kon nooit zo'n revolver betalen."

De verkoop heeft in India een debat losgemaakt of een wapen dragen een vrouw beveiligt. De vrouwelijke politiechef Ram Krishan Chaturvedi denkt van wel. "Een vergund wapen maakt je zelfzekerder en leidt tot angst bij criminelen", zegt ze.

Antiwapenactivisten gruwen van dat idee: "De overheid geeft zo toe dat ze zelf tekortschiet."

Activiste Binalakshmi Nepram benadrukt dat onderzoek uitwees dat wie een wapen draagt bij een aanval twaalf keer meer kans maakt om neergeschoten te worden. Nepram noemt het wapen verder een belediging van de nagedachtenis van het slachtoffer. "Ze kon zich zo'n revolver nooit veroorloven. In India ligt het jaarinkomen van de meeste mensen onder de kostprijs van die revolver."

Metaaldetectors

In India zijn naar schatting 40 miljoen vuurwapens in privé-handen. Slechts 15 procent is vergund. Op de meeste publieke plaatsen in India zijn wapens verboden. Metaaldetectors houden wapens onder andere buiten op kantoor, in winkels, bioscopen en op marktpleinen.