Direct naar artikelinhoud

Antwerps en Gents OCMW ten strijde tegen alimentatiewet

Liesbeth Homans en Rudy Coddens, de OCMW-voorzitters van Antwerpen en Gent, trekken ten strijde tegen de nieuwe alimentatiewet. 'Die haalt het geld bij de gemeentes om de federale rekening te doen kloppen. Bovendien viseert de wet mensen die geen alimentatie kunnen betalen.'

De Dienst Voor Alimentatievorderingen, kortweg DAVO, zoekt al jaren naar manieren om meer geld terug te vorderen bij ouders - veelal vaders - die geen alimentatie betalen. Vorig jaar zat de DAVO met 280 miljoen aan achterstallige betalingen. Van 36.756 ouders kon ze het geld niet terugvorderen. Strengere straffen moeten die put helpen dempen.

Naast het intrekken van het rijbewijs, zou het ook mogelijk worden dat de DAVO beslag legt op het volledige inkomen. Tot nu toe werd het leefloon als grens genomen, waardoor mensen toch een minimaal inkomen overhielden. Die grens valt nu weg. De OCMW's vrezen dat ouders die zonder inkomen vallen bij hen zullen aankloppen, wat minstens 12 miljoen euro zal kosten.

Vorige week vrijdag kregen alle parlementsleden hierover een brief, waarmee de OCMW's de stemming in de plenaire vergadering nog probeerden tegen te houden. "Met het principe ben ik het uiteraard eens", zegt Liesbeth Homans (N-VA), Antwerps OCMW-voorzitter.

"Wie recht heeft op alimentatie, moet die krijgen. Maar je moet een onderscheid maken tussen de ouders die geen alimentatie willen betalen en hen die er geen kunnen betalen. Wie manifest weigert alimentatie af te staan, mag van mij nog strenger gestraft worden. Wie het niet kan betalen, zal zich tot het OCMW wenden.

"Zo verschuif je de factuur door én belanden die mensen in een straatje zonder eind." N-VA onthield zich in het parlement dan ook bij de stemming voor de nieuwe alimentatiewet. Homans: "De OCMW-voorzitters uit de regeringspartijen hadden veel eerder in Brussel moeten protesteren."

Kinderarmoede

Rudy Coddens (sp.a), OCMW-voorzitter in Gent en voorzitter bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), probeert de komende dagen zijn partij nog op andere gedachten te brengen. Samen met Cindy Franssen (CD&V) hield sp.a'er Bert Anciaux de pen vast bij het opstellen van de nieuwe wet.

"Wij redeneren vanuit de lokale besturen," zegt Coddens. "Dan is het logisch dat je soms tot andere conclusies komt dan het federale niveau. Hopelijk kunnen we de wet nog wijzigen." Coddens had al overleg met de federale fractieleidster van zijn partij, Karin Temmerman.

CD&V is alvast niet van plan de wet nog aan te passen. "De essentie is het wegwerken van kinderarmoede", luidt het daar. "Het is bovendien de taak van de OCMW's om mensen van voldoende bestaansmiddelen te verzekeren, en niet die van de DAVO."