Direct naar artikelinhoud

Nieuw licht op oude Ardennenmoorden

De procureur des Konings van Marche-en-Famenne wil dat Belgische agenten Nederlands beruchtste seriedoder Koos Hertogs (61) opnieuw ondervragen over twee onopgeloste moorden uit 1980 in onze Ardennen. De tot levenslang veroordeelde moordenaar verklapte in een stiekem gefilmd gesprek door een Nederlandse televisieploeg dat hij weet wie de vrouwen van 18 en 19 vermoordde.

Belgisch parket wil Nederlandse seriemoordenaar weer ondervragen na uitlatingen in tv-programma

‘Ik heb ze zelf niet vermoord. Maar ik weet wel wie’, zegt Koos Hertogs over de twee doodgeschoten meisjes die in 1980 teruggevonden werden in een bos in Samrée, bij La Roche-en-Ardenne. De Nederlander onthulde dat geheim tegen een jeugdvriend die met een verborgen camera op pad was gestuurd door misdaadverslaggever Peter R. De Vries.

Het moet iets over 7 uur geweest zijn toen houthakker Albert Godefriendt op donderdag 8 mei 1980 in het bos van Sint-Jean in Samrée op twee lichamen stootte. Twee jonge vrouwen, allebei doodgeschoten. De dader had geen moeite gedaan om hun lichamen te verbergen. Volgens het onderzoek waren de vrouwen ter plaatse afgemaakt.

De identificatie verliep moeizaam. Ze hadden geen identiteitspapieren bij, geen bagage, geen geld, niets. Uiteindelijk kregen de slachtoffers hun namen: Ann Jonsson (18) en Gun Johansson (19), twee vriendinnen uit Göteborg. Ze waren pas een week eerder met hun rugzak in Zweden vertrokken. Ze wilden de wereld zien.

Na de moorden waren er destijds vele getuigen die dachten de vrouwen te hebben gezien. Op de trein, langs straat, eigenlijk een beetje overal. Maar die tips leverden niet concreet op. En dan kwam het parket van Marche-en-Famenne zelf op de proppen met een verdachte: Koos Hertogs, een Nederlander die net in Den Haag was gearresteerd op verdenking van drievoudige moord op drie Nederlandse meisjes.

“Iedereen sprak over die man. We konden gewoon niet om hem heen”, zegt Michèle Mons delle Roche, die destijds als onderzoeksrechter in Marche-en-Famenne de dubbele moord trachtte op te lossen. Vandaag ligt de zaak haar als procureur des Konings van hetzelfde gerechtelijke arrondissement nog altijd nauw aan het hart.

“Via een internationale rogatoire commissie hebben we Hertogs destijds op de rooster gelegd over die Zweedse vrouwen. Tot onze grote verbazing gaf hij onmiddellijk toe dat hij die Zweedse meisjes kende. Hij beweerde zelfs dat hij ze een zomer bij hem thuis had laten logeren. Zo had hij natuurlijk meteen een alibi voor mochten we eventueel sporen van hen vinden. En dat besefte hij ook. Hij zei het zelfs: onderzoek maar mijn huis. Daar moeten ongetwijfeld haartjes van hen liggen. Maar met de moorden in het bos in de Ardennen: daar had hij niets mee te maken”, zegt Mons delle Roche.

Ondanks de openhartigheid van Hertogs werd daar maar bitter weinig mee gedaan. “Spijtig genoeg eigenlijk niets”, zegt Mons delle Roche. “Het waren toen andere tijden. Na die eerste bizarre ondervraging vroeg ik het parket-generaal om een tweede verhoor. Maar dat kwam er nooit. Omdat Hertogs psychische problemen had en om het even wat kon vertellen.”

Door de reportage van Peter R. De Vries wil Michèle Mons delle Roche nu dat er een nieuw onderzoek komt naar Koos Hertogs en de onopgehelderde dubbele moord in Samrée. “Die moorden zijn al lang verjaard. De dader alsnog straffen is dus uitgesloten. Maar ik vind de waarheid achterhalen belangrijk voor de ouders. Zodat ze eindelijk weten wie hun kind ombracht.”

Concreet zal de procureur des Konings aansturen op een nieuw en ultiem verhoor van Koos Hertogs. “Ik zeg niet dat hij het zelf heeft gedaan. Maar het lijkt er toch sterk op dat hij weet wie er achter zit.”